Het zal je vast niet ontgaan zijn, de Europese verkiezingen staan voor de deur. Op donderdag 23 mei kunnen we allemaal voor de tweede keer dit jaar naar de stembus. In deze blog lees je meer over de motivatie van Talentenpooler Leander Cingöz om voor een groen en sociaal Europa te stemmen!

Als Leidenaren mogen wij nog een keer dit jaar een keuze maken op iemand die ons mag vertegenwoordigen in de politiek, deze keer de Europese politiek.De Europese verkiezingen staan voor de deur. Als Leidenaren mogen wij nog een keer dit jaar een keuze maken op iemand die ons mag vertegenwoordigen in de politiek, deze keer de Europese politiek.

Sinds februari van dit jaar doe ik mee aan de Talentpool van GroenLinks Leiden en ook daar kwam het thema 'Europa' aan bod. In een gesprek met Dirk van den Bosch, network officer van de Groene fractie in het Europees Parlement, werd duidelijk dat velen van ons niet alleen moeite hebben om te begrijpen hoe de EU werkt, maar ook geen duidelijk zicht hebben op wat de EU doet om een socialer en groener Europa te realiseren.

Overal op ons klein continent vinden grote ontwikkelingen plaats, die de toekomst van de EU voorgoed lijken te gaan veranderen. Als GroenLinksers hechten wij waarde aan een assertieve EU op het gebied van mensenrechten, zowel binnen als buiten de Europese grenzen, en zien wij graag ingrijpende veranderingen in bijvoorbeeld het Europees landbouw- en klimaatbeleid. Dankzij onze Europarlementariërs hebben wij de afgelopen jaren op deze gebieden belangrijke stappen kunnen zetten, denk aan het kritische rapport van Judith Sargentini over de situatie in Hongarije en de continue strijd van Bas Eickhout om de Europese klimaatdoelen nog scherper te stellen. Een Europa waarin mens en leefbaarheid centraal staan is dus echt mogelijk!

Maar deze verandering gaan niet zonder slag of stoot. Nog altijd is de invloed van multinationals erg groot en weerhouden veel politici zich van het tot stand brengen van vergaande veranderingen, waar Europese burgergs zo erg naar verlangen. Er kan en er moet nog veel gebeuren! Een groei van populisten in het Parlement kan voortgang op cruciale thema’s als duurzaamheid en sociale gelijkheid belemmeren. Een sterke opkomst bij de verkiezingen kan er echter voor zorgen dat een grotere, groene delegatie onze belangen binnen deze cruciale thema’s kan beschermen.

Op 23 mei kan jij invloed uitoefenen op hoe onze toekomst eruit komt te zien. Ik hoop dat wij samen, via onze stem en inzet bij de verkiezingscampagne, voor een mooi resultaat kunnen zorgen!

Door: Leander Cingöz