Sinds de verkiezingen van maart 2018 hebben we als GroenLinks Leiden maar liefst acht raadsleden! Maar wie zijn dit eigenlijk en wat doen zij allemaal? In deze interviewreeks leer je ze allemaal kennen, de aftrap is aan het jongste raadslid Marleen Schreuder.

Hoi! Wie ben jij?

Ik ben Marleen Schreuder, ik ben 25 jaar en ik kom uit het prachtige Leiden, waar ik ook nog steeds woon. Sinds maart ben ik raadslid voor GroenLinks, en dat doe ik met heel veel plezier. Naast mijn raadswerk ben ik bezig met het afronden van mijn scriptie voor de master Europees Recht. Daarvoor heb ik mijn bachelor rechtsgeleerdheid gedaan. Ook ben ik erg graag buiten! Het liefst ga ik wandelen door de Horsten of de Leidse Hout. Als ik nog tijd heb, vind ik het leuk om naar kringloopwinkels te gaan om daar te shoppen.

En wie is jouw politieke rolmodel?

Ik vind Bas Eickhout heel erg bijzonder. Vooral omdat hij heel inhoudelijk sterk is, dat vind ik erg knap. Naast wetenschapper is hij ook echt politicus, hij kan het allebei. Daarnaast ook wel Femke Halsema, vooral vanwege de manier waarop ze staat voor de rechtstaat. Ze is een sterke vrouw, wiens vuur en stijl ik bewonder. Ook nu ze burgemeester is van Amsterdam vind ik dat erg leuk om haar te volgen.

Wanneer en waarom ben je bij GroenLinks gegaan?

In oktober 2016 ben ik officieel lid geworden van GroenLinks, nu bijna twee jaar geleden. Ik ben erbij gegaan omdat een vriendin van mij, die bij de campagnecommissie zat, mij vertelde dat het erg leuk was. Ik ben toen een keer met haar meegegaan met het informeren van leden aan de deur, en dat vond ik toen zo leuk om te doen dat ik graag nog een keer mee wilde. Zo heb ik besloten om lid te worden van GroenLinks en van DWARS. Omdat ik het leuk vond om te doen en het heel gezellig was, ben ik er op die manier ingerold. Nu voel ik me bij GroenLinks perfect thuis.

Je bent nu dus al twee jaar lang lid van GroenLinks, wanneer heb je ervoor gekozen om ook op de lijst te gaan om op die manier wat te betekenen voor de lokale partij?

Op een gegeven moment, toen ik een half jaar lid was, kwam er een vacature online voor kandidaat raadsleden. Aan het begin vond ik het ook totaal onrealistisch dat ik in de top tien zou staan, dus had ik me aangemeld vanaf de top tien. Ik was er pas net bij, dus dat vond ik zelf ook helemaal geen probleem. Toen heeft Walter van Peijpe mij eigenlijk aangespoord om hoger op de lijst te willen. Toen ik me voor een hogere plek had opgegeven, hadden alle kandidaat raadsleden een assessment dag aan het eind van de zomer. Hier moesten we ons presenteren zodat de partij een goed beeld van ons kon krijgen. In eerste instantie verwachtte ik er niet zoveel van, als ik op plek 20 was gekomen had ik dat ook goed begrepen. Maar gelukkig eindigde op plek acht, wat ik erg leuk vond! Ik zit nu ook vooral in de raad omdat ik het zo ontzettend leuk vind, niet voor mijn CV en al helemaal niet voor het geld.

Wat vind je dan het leukste aan je baan als raadslid?

Het leukste vind ik dat je iets kan doen aan de problematiek die je tegenkomt. Zo was er laatst een protest van studenten tegen de aangekondigde verhoging van de rente op studentenleningen. Toen ik dit hoorde, wilde ik er graag iets mee doen. In mijn rol als raadslid heb ik hier dus schriftelijke vragen over gesteld. Ik vind het erg leuk om het GroenLinks gedachtegoed te kunnen uitspreken ten opzichte van deze mooie stad en ik hoop dat ik dat goed doe. Ook kan ik heel goed mijn nieuwsgierigheid kwijt in alle verschillende onderwerpen en leer ik veel van mijn raadswerk. Daarnaast vind ik het leuk om samen te werken in de hechte groep van fractieleden.

Jij bent vrij nieuw in die groep, krijg je voor je werk veel hulp van de meer ervaren raadsleden?

Nu steeds meer. In eerste instantie was hier niet heel veel tijd voor, omdat de tijd na de verkiezingen erg hectisch was voor ons. We waren namelijk druk met de formatie en het aanstellen van wethouders. Nu, na de zomer, begint dat wel steeds meer op gang te komen en krijg ik veel hulp bij de technische dingen, zoals het opstellen van schriftelijke vragen. Ervaren raadsleden helpen me graag en ik leer ook veel van hen.

Sprekend over die fractie, wat is jouw rol binnen de fractie? Wat zijn jouw taken?

Ik heb mijn eigen portefeuille waarin ik actief ben, de portefeuille Onderwijs, Jeugd & Sport. Dat is best wel een grote verantwoordelijkheid, omdat ik Yvonne van Delft opvolg, die nu wethouder is. Ik heb hierdoor veel afspraken met mensen en instanties in Leiden, zo was ik laatst bijvoorbeeld bij Topsport Leiden. Ook heeft iedereen de taak om bezig te zijn met de actualiteit en dingen te signaleren.

Waarom heb je eigenlijk voor de portefeuille Onderwijs, jeugd & sport gekozen?

In eerste instantie maakte het mij niet heel veel uit welke portefeuille ik zou krijgen, ik vond namelijk alles interessant!

Heeft het misschien met je leeftijd te maken?

Ik ben inderdaad wel erg enthousiast over het onderdeel jeugd. Omdat ik zelf nog jong ben, heb ik veel ideeën hoe dat allemaal beter kan in Leiden. Gezien mijn eigen achtergrond voel ik heel erg de behoefte om iets voor jongeren te doen, die vooral door de prestatiedruk het veel zwaarder hebben dan ik het vroeger had. Dit zie ik vooral terug bij mijn broertje van 16, waarbij ik van dichtbij meemaak hoe groot de druk op jongeren is. Door mijn broertje en ook mijn eigen ervaringen met opgroeien in Leiden, staat het dichtbij me. Dat inlevingsvermogen met de jeugd heb ik dus heel erg. Op die manier heb ik ook veel contacten met, en verhalen van jongeren. Van elke school en sportclub ken ik wel iemand die daar op heeft gezeten.

Hoeveel tijd ben je ongeveer per week bezig aan raadswerk?

Het hangt er per week vanaf hoeveel tijd ik aan mijn werk in de raad besteed. Op drukke dagen ben ik er wel eens 7 uur druk mee, maar ook vaak minder. Omdat ik pas net begin, moet ik ook mijn tijd nemen om de technische kanten van het vak te leren. Dat zal ook minder worden zodra ik er wat meer gedreven in ben. In totaal denk ik dat ik wel zo’n 20 uur per week met mijn raadswerk bezig ben. Daar kunnen ook nog veel afspraken bij komen.

Hoe blijf jij in contact met je kiezers en de achterban van GroenLinks?

Ik vind het zeker belangrijk om in contact te blijven met mijn achterban. Daar zie ik voor mezelf nog wel verbetering in, omdat ik niet zo heel goed ben met sociale media. Daar moet ik nog wel nog wat in leren. Ik vind het ook erg leuk om interviews te doen en om gastlessen en presentaties te geven op scholen. Afgelopen april heb ik een gastles gegeven op mijn oude middelbare school, wat ik super leuk vond om te doen. Later hoorde ik van ouders dat mijn presentatie heel wat had losgemaakt bij de leerlingen. Ik vond dat zo bijzonder! Ik vind het belangrijk om naar mensen te luisteren. Ik wil graag vertellen wat ik allemaal doe, maar vind het eigenlijk nog interessanter om te horen wat andere allemaal te vertellen hebben.

Je zit nu een tijdje in de raad. Wat voor onderwerp zou je nog graag op de agenda zetten in de raad?

Ik zou in de raad nog graag willen spreken over inclusiviteit in Leiden. Hierbij kun je denken aan discriminatie op de huidige woningmarkt, of in het uitgaansleven of bij stageplekken. Als je kijkt naar de afspiegeling van de samenleving in de raad, is dat erg scheef. Het hele racisme debat ontbreekt nu nog in de raad. Sommige mensen vinden het erg ongemakkelijk om dit debat te voeren, maar om eerlijk te zijn heb ik daar geen boodschap aan. Ik vind dat we moeten kunnen zeggen waar het op staat. Daarnaast wil ik ook graag benadrukken in de raad dat het leven van jonge mensen vooral leuk moet zijn. Hun leven is nu al zo serieus, maar ik wil graag dat mensen lol hebben, en dan vooral jonge mensen. Als raadslid wil ik ervoor zorgen dat vrije tijd gestimuleerd wordt en op welke manier. Leiden moet weer een Spelende Stad worden!

Heb je hiervoor al concrete wetten en maatregelen in gedachte?

Ik had van te voren gedacht dat ik dat nu al wel zou hebben, maar door de waan van de dag is dat er helaas nog niet van gekomen. Ik zit er nog maar net bij, dus ik moet er nog achter komen wanneer wat kan. De goede timing vinden, maar ook het draagvlak vinden in de raad moet ik nog leren voordat ik met mijn eigen plannen begin. Hiervoor moet ik nog geduld hebben, maar hopelijk binnen een jaar ben ik met mijn eigen plannen bezig. In ieder geval ben ik heel erg gemotiveerd, en ik vind het belangrijk om mijn doelen te bereiken, want daar zit ik voor in de raad.

Over doelen gesproken, wat hoop je bereikt te hebben over vier jaar als deze raadsperiode erop zit?

Ik wil vooral het idee hebben dat ik deze plek en deze bijzondere eer niet voor lief heb genomen en er alles heb uitgehaald wat erin zit. Ik wil aan het einde alle dingen gezegd hebben die ik te zeggen had. Het idee dat ik erop terug kan kijken en kan denken: ja ik heb er goed gebruik van gemaakt. Ik weet nu nog niet wat dat allemaal zal zijn, maar ik wil aan het eind een tevreden gevoel hebben over mijn rol op deze bijzondere plek en functie.
 

Door: Bas Bouman