Ecoloog Maarten Schrama en industrieel ecoloog Benjamin Sprecher behandelden allerlei vragen over het klimaat, zoals de vraag of kernenergie een goed middel is om de klimaatdoelstellingen te halen en hoe het klimaat de biodiversiteit in Nederland beïnvloedt. Na een korte inleiding door penningmeester Naor Scheinowitz ontstond een levendige discussie tussen de twee wetenschappers en het publiek. 

Maarten Schrama benoemde het gebrek aan urgentie over het klimaatprobleem dat er in Nederland lijkt te zijn. Bij zowel het publiek als beleidsmakers zou deze urgentie wel gevoeld moeten worden om daadkrachtige maatregelen in te kunnen voeren. 

Tussen Benjamin Sprecher en verschillende bezoekers ontstond een discussie over kernenergie. Sommige mensen meenden dat kernenergie een schone en veilige bron van energie is en daarom een deel van de oplossing zou moeten zijn. Hier was Sprecher het niet mee eens: kernenergie is door de toegenomen veiligheidseisen ontzettend duur, er is steeds minder expertise over het bouwen van kerncentrales en het bouwen ervan duurt zo lang dat het geen oplossing voor de korte termijn.

Halverwege de avond werd de discussie kort onderbroken door een muzikaal optreden van Rogier De Nijs. Met zijn project Beat Plastic Waste wil hij mensen ervan bewust maken dat veel plastic onnodig wordt weggegooid. Met zelfgemaakte instrumenten van plastic afval treedt hij op diverse plekken op en bij deze klimaatavond kwam hij twee stukken spelen.

Na ruim anderhalf uur vertrok het publiek geïnspireerd uit museum Naturalis en vervolgde de discussie in café Van der Werff. De boodschap van de avond is duidelijk: we moeten zo snel mogelijk stappen zetten om het klimaat te redden. De wetenschap is zo ver, nu het beleid nog. Hou onze website in de gaten voor een toekomstig evenement waarbij we de beleidskant van het klimaatvraagstuk zullen behandelen.
 

Tekst: Naor Scheinowitz
Foto: Simone Both