Wie is Alex Friso?

Alex Friso (1986) is geboren in Apeldoorn en is hier op zijn 18e naar Leiden gekomen om Geschiedenis te studeren. Sindsdien woont hij in onze mooie stad. Ik woon in een fijn appartementje in onze mooie binnenstad en werk in het dagelijks leven voor het LAKS, waar ik het scholierenbestuur ondersteun en adviseer.

Ik heb politiek altijd met interesse gevolgd: eerst was het bijna een vorm van dagelijks vermaak, maar met opkomst van eenvoudige overwinningen voor partijen die zich steeds populistischer op stelden, kwam het besef dat het echt ergens om gaat en het echt alle kanten op kan. Daarom is het belangrijk dat mensen zich op een positieve en constructieve manier inzetten die bij hen past en ik kwam tot de conclusie dat de lokale politieke arena bij mij past. Ik houd van de politiek maar ook van tastbare resultaten die ik zie in de stad waar ik elke dag rondloop.

 

Alex staat voor...

Stedelijke ontwikkeling: dat gaat over alles wat met bouwen en wonen te maken heeft, waaronder ook energietransitie. 

Daarbij vind ik het leuk om op slimme manieren met voorstellen te komen die onverwachte combinaties van belangen en idealen bij elkaar brengen. Daarnaast probeer ik bij ieder voorstel te bedenken aan welke groepen in de stad nog niet als vanzelfsprekend gedacht is en voor hen op te komen.

We moeten zorgen dat iedereen goed kan wonen: er is een groot tekort voor veel groepen, daarom richten is onze aandacht nodig voor die groepen die de markt niet vanzelf bedient. Daarnaast spreekt het vrijzinnige karakter van GL me ook erg aan, dus dus probeer ik ook te kijken hoe plannen spannender en creatiever kunnen worden.

De komende jaren ga ik bij ieder bouwproject dat langskomt erop toezien dat er genoeg sociale woningen bijkomen en dat we duurzaam bouwen, zodat Leiden in 2050 energieneutraal is. In het bijzonder ga ik m’n tanden zetten in de energietransitie: een typisch onderwerp dat groen en links moet worden benaderd: we moeten snel naar minder gebruik en uitstoot en dat mag niet ten koste van kleine portemonnees gaan: solidariteit binnen en tussen generaties moet hand in hand gaan.

Een stad in balans, waar we accepteren dat er veel mensen wonen en willen wonen, maar we samen leven en elkaar laten leven, en we niet toestaan dat er misbruik gemaakt wordt van die krapte op de woningmarkt, zodat Leiden een stad blijft waar iedereen op zijn of haar eigen manier prettig kan wonen.

Alex gaat graag met je in gesprek over…

Alles wat met wonen en bouwen te maken heeft, maar ook andere leuke of spannende plannen hoor ik graag, met name als ze een impuls geven aan de creatieve energie in Leiden.

Wist je dat?

  • Ik houd erg van muziek: ik ga graag naar concerten en festivals, van rock tot techno, ik doe mee aan muziekquizzen en zit zelfs in een clubje met wie we samen muziek luisteren en bespreken.

  • Verder speel ik ook graag toneel.

  • Stedelijke ontwikkeling