Wie is Ivo van Spronsen?

Ivo van Spronsen woont al zijn hele leven in Leiden, behalve een jaar in Wadsworth, Ohio in de VS. Ik heb in Leiden en Amsterdam gestudeerd. Uiteindelijk ben ik in de Amerikanistiek afgestudeerd. Ik was vanaf 2007 drie jaar duo-raadslid voor de Leidse GroenLinks fractie. Na mijn studie heb ik als beleidsmedewerker voor de Haagse raadsfractie van GroenLinks gewerkt.  

Ik woon samen in de Tuinstadwijk, echt een prachtig stukje Leiden. Het is net een dorp in de stad. De laatste jaren heb ik al webredacteur gewerkt voor de Rijksoverheid en nu ad interim bij de Leidse Universiteit.

Ik wil de politiek in om te knokken voor sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en emancipatie. Ik ben opgevoed door alleen mijn moeder en thuis hadden we het niet altijd breed. Overigens heb ik in mijn jeugd kansen gekregen die veel jongeren in Leiden nooit krijgen, dus ik ben bevoorrecht. Je leert daardoor wel jong dat het hebben van kansen in het leven heel erg samenhangt met geld, je netwerk van familie en vrienden en je opleiding. Dat betekent voor mij dat we altijd moeten strijden voor het verbeteren van de kansen voor wie al deze zaken geen vanzelfsprekendheid zijn.

Emancipatie hangt voor mij logisch vast aan solidariteit. Mensen kansen geven betekent belemmeringen wegnemen. Dat is nog steeds hard nodig voor vrouwen, migranten, gehandicapten en lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT+). Duurzaamheid is het toekomstbestendig maken van Leiden door onder meer hergebruik van grondstoffen, energie besparen en meer groen. 

Ivo staat voor...

Ik zit in de commissie Stedelijke Ontwikkeling samen met Alex Friso. Dat betekent dat ik me samen met hem bezig houdt met wonen, ruimtelijke ordening, bestemmingsplannen (omgevingswet), duurzaam en circulair bouwen en monumenten.   

Ik vind het belangrijk dat de raad stuurt op beleid en goed controleert of beleid ook uitgevoerd wordt zoals de raad bedoeld heeft. Dat betekent dat je de vinger aan de pols moet houden en mogelijk moet bijsturen. Binnen de portefeuille Stedelijke Ontwikkeling ga ik letten op voldoende duurzaamheid, of er voldoende sociale woningbouw bijkomt in de stad en of we voldoende ruimte voor groen maken in de stad. Buiten mijn portefeuille zal ik kritisch meekijken naar participatie, sociale cohesie, LHBT+-emancipatie en (fiets) verkeer. 

Ivo gaat graag met je in gesprek over…

Wonen, stedelijke ontwikkeling en LHBT+-emancipatie. En de lezer mag mij altijd benaderen met vragen en opmerkingen over Volkshuisvesting, ruimte in de stad, bouwplannen en monumenten.

Wist je dat?

  • In 2012 hielp ik mee met de verkiezingscampagne van Obama en in 2016 met de campagne van Hillary Clinton.

Stedelijke Ontwikkeling

  • Wonen (o.a. sociale huur, studenten, ouderen)
  • Ruimtelijke ordening (omgevingswet
  • Bestemmingsplannen
  • Bouwprojecten
  • Kaasmarkt
  • Monumenten