Uitreiking Groene Lintjes

Op de Dag van de Duurzaamheid werden gisterenavond weer de jaarlijkse groene lintjes uitgereikt waarmee GroenLinks Leiden duurzame projecten, organisaties en ondernemers uit onze stad beloont voor hun inzet. Dit jaar waren er zes nominaties ingediend en hieruit zijn door de vakjury, bestaande uit raadslid Jos Olsthoorn en Geert Crielaard (onderscheiden in 2017) twee winnaars gekozen. In het bomvolle duurzame restaurant Logica werden de groene lintjes door wethouder Martine Leewis uitgereikt aan het team van het Schillenboerproject in de Tuinstad-Staalwijk en Sjaak & Barbara van de Geijn van de Tuin van de Smid.

De Tuin van de Smid

Sjaak en Barbara openden in de zomer van 2011 de Tuin van de Smid in Park Cronesteyn. Een fijne plek waar je even kunt bijkomen van de drukte en waar je terecht kunt voor een duurzame en grotendeels vegetarische lunch, lekkere koffie/thee en gebakjes! In de zomer kun je er heerlijk vertoeven op het terras, maar ook nu het wat kouder wordt kun je er nog lekker opwarmen na een wandeling door Cronesteyn. Deze week heeft de Tuin tevens het EKO-keurmerk ontvangen, dubbel feest dus. Sjaak van de Geijn gaf aan er blij te zijn met de erkenning, maar zei dat hij zonder pioneers als natuurvoedingswinkel De Helianth en de Brandnetel niet zo snel in aanraking was gekomen met biologisch eten. Mocht je de kans krijgen, ga dan eens een keertje langs bij de Tuin van de Smid!

Het Schillenboerproject

Het Schillenboerproject is een duurzaamheidsproject in de Tuinstad-Staalwijk waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden betrokken. Twee ochtenden in de week halen de schillenboeren van Gemiva op elektrische bakfietsen het groente, fruit- en tuinafval van de deelnemende huishoudens in de wijk op. Deze groene emmertjes worden geleegd en naar de kwekerij gebracht waar vervolgens compost van het afval wordt gemaakt. Deze compost wordt onder andere gebruikt bij het verbouwen van producten voor het Hof van Sijthoff in de Doezastraat. Het project bestaat ondertussen 1,5 jaar is en is groot succes gebleken! 

De andere genomineerden voor het Groene Lintje 2018 waren: Marc Koene en Michele Stokla van Energie in de Merenwijk, Ton Duindam van Maregroen (waarbij geholpen wordt schoolpleinen te vergroenen), Aaf Verkade (stadsgrachtenadviseur, werkzaam bij Onder Water in Leiden) en de natuurvoedingswinkel de Helianth. Uiteraard bedanken wij ook deze genomineerden voor hun harde werken en hopen dat zij op deze wijze doorgaan met het vergroenen en verduurzamen van Leiden.

Ben jij hier nou door geïnspireerd? Kijk dan eens hoe je je zelf in kunt zetten voor een groener en duurzamer Leiden en wie weet word jij volgend jaar wel onderscheiden met een groen lintje!

Door: Lauri van Oosterom