Wie is Marcel Terlouw?

Ik ben geboren in 1958 in Rotterdam. Mijn jeugd bracht ik door in Haarlem en ik verhuisde op mijn twaalfde naar Driebergen en later naar Zeist. Van 1976 t/m 1979 volgde ik in Leiden een opleiding. Ook was ik toen actief in de verkiezingscampagne van de PSP. Ook was ik van mijn twaalfde tot en met mijn drieëntwintigste jaar actief in de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Hier ontstond mijn liefde voor de natuur en het milieu.

 

Na mijn opleiding in Leiden verhuisde in naar Amsterdam, ik deed daar een HBO opleiding en was actief in de kraak, milieu en anti kernenergie beweging. Mijn vervangende dienst deed ik bij de vereniging milieudefensie waar ik aan vele acties mee deed, zoals het beklimmen van fabrieksschoorstenen (Amercentrale, Hoogovens, Shell) en de Brieneoordbrug tegen zure regen. Na Amsterdam verhuisde ik nog naar Zaandam, Den Haag (waar ik een opleiding tot fotograaf volgde) en Nieuwkoop, waar ik vijf jaar gemeenteraadslid was voor een gecombineerde fractie van GroenLinks en PvdA.

 

Sinds 2006 woon ik met mijn vrouw en zoon in de Vogelwijk in Leiden. Sinds 1987 ben ik zelfstandig fotograaf. Ik heb dit altijd gecombineerd met grafische vormgeving, het geven van lessen en cursussen en tegenwoordig ook met film.

 

Op mijn veertiende jaar werd ik lid van de PSP. Ik was gefascineerd door de bioloog Bram van der Lek, toen tweede kamerlid, het Marxisme en Pacifisme. Ik wilde de wereld veranderen en wie wil dat niet op die leeftijd. Als fotograaf reisde ik een aantal keer naar Nicaragua en fotografeerde daar ontwikkelingsprojecten. In de zomer van 2019 was ik daar opnieuw en zag dat de meeste ontwikkelingsprojecten waren verdwenen, de revolutionairen van toen dictators zijn geworden en het land ligt er nog even beroerd bij. Daar kan ik me soms droevig bij voelen.

 

Hier staat Marcel voor...

Als duo-raadslid ga ik mij met Circulaire economie en enkele financiële onderwerpen bezig houden. Ik hoop nog mee te maken dat onze economie circulair wordt. Dus wat mij betreft gaan we snel op een aantal vlakken daar echt werk van maken. Er is een kadernota van onze wethouder, Yvonne van Delft, gepresenteerd met ambitieuze plannen op dit gebied. Ik zou daar graag een steentje aan bijdragen en vaart proberen te maken met diverse projecten. Andere onderwerpen die mij enorm fascineren zijn de energietransitie en het onderwijs. Alle drie die onderwerpen hebben met elkaar te maken omdat het onderwerpen van de toekomst zijn; die de belofte van een schonere, socialere en tolerantere wereld kunnen zijn. Aan deze onderwerpen wil ik een bijdrage leveren. Ik ben iemand die in oplossingen denkt, oplossingen die niet altijd voor de hand liggen.

 

Bij de uitwerking van de plannen voor een circulaire economie is het volgens mij belangrijk om veel energie in voorlichting te stoppen. Vooral ook aan scholen, omdat de jongeren van nu circulair zullen moeten gaan denken. Ook wil ik aandacht vragen voor een circulaire energietransitie. Veel mensen isoleren op dit moment hun huis, veel van de isolatiematerialen zijn echter niet of nauwelijks recyclebaar, dat geeft een milieubelasting in de toekomst. Daar kunnen we nu mee aan de slag. En zo zijn er bij de Circulaire economie nog heel veel aandachtspunten die ik graag mede zou uitwerken.

 

Marcel gaat graag met je in gesprek over…

De Koolmees en de Pimpelmees die ieder jaar vechten om het nestkastje bij mij in de tuin, maar ook over Circulaire economie, energietransitie, Bio diversiteit en de noodzakelijke veranderingen waar het onderwijs voor staat.

 

Wist je dat?

Ik eindeloos kan wandelen en mijmeren in de natuur, naar vogels en planten kijk en houd van de stilte, altijd foto’s maak en heel graag een rondje fiets. Muziek uit de jaren ’60 en ’70 (Bob Dylan, Neil Young, Melanie, Joan Baez, Fairport Convention, The band etc etc.) maakt mij gelukkig, maar ook Jazz en wereldmuziek zijn aan mij besteed.

  • Circulaire economie