Monumenten

GroenLinks is trots op de historische cultuur van Leiden. De vele rijks- en gemeentelijke monumenten maken Leiden uniek en zijn belangrijk voor onze stadseconomie. Maar de geschiedenis van Leiden houdt niet op in de 20e eeuw.

Soms wordt te gemakkelijk omgesprongen met cultureel erfgoed uit de vorige eeuw. Sociale woningbouw van voor de Tweede Wereldoorlog (zoals de Kooi) maar zeker ook wederopbouwarchitectuur (zoals de Van der Klaauwtoren) krijgen soms niet de waardering die ze verdienen of worden zelfs gesloopt. GroenLinks vind het belangrijk om ook eigentijds erfgoed te behouden en te hergebruiken. Zo is bijvoorbeeld een bijzonder balkon aan het gebouw van de Kamer Van Koophandel gespaard van de sloop en wordt een fontein van Constant aan het Kooiplein opgeknapt.

Monumenten en duurzaamheid vormen geen gelukkig huwelijk. Veel erfgoed is slecht geïsoleerd maar aanpassingen zijn vaak duur en kunnen het historisch karakter aantasten. Toch moeten eigenaren die hun monumentale gebouw willen verduurzamen hierbij (financieel) geholpen worden. Dankzij een motie van GroenLinks wordt nu gekeken hoe duurzaamheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, ook binnen het Leidse beschermde stadsgezicht mogelijk zijn. Ook wordt de aanvraag van een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen binnenkort legesvrij.