Toerisme

Leiden is een prachtige stad. Dat vinden niet alleen wij Leidenaars, maar ook steeds meer toeristen. GroenLinks heet al Leidens gasten een warm welkom en wil dat de gemeente zich een goede gastheer toont.

Leiden heeft alles in zich om een hotspot voor reizigers, toeristen en internationale gasten te worden. Niet voor niets duikt onze mooie stad op allerlei lijstjes van (digitale) reisgidsen steeds vaker op als een onbedorven schat van cultuur, geschiedenis, wetenschap en gezellige horeca. Meer en meer bezoekers trekken naar onze stad om te genieten van onze grachten, monumenten, musea en sterke culturele sector.

Wie Leiden echt wil ontdekken blijft hier het liefst een paar dagen. Daarom vindt GroenLinks het belangrijk dat er genoeg goede overnachtingsfaciliteiten zijn in Leiden. Met name voor jonge toeristen ontbreekt het daar nu nog aan. En dat terwijl Leiden een studentenstad is! Daarom wil GroenLinks dat de gemeente het snel mogelijk maakt dat hostels voor jongeren en backpackers zich vestigen in Leiden.

Om Leiden in al zijn glorie te kunnen bewonderen is het belangrijk dat toeristen de weg weten te vinden. Daarom wil GroenLinks dat de bewegwijzering naar Leidens belangrijkste trekpleisters helder en eenduidig is. De Leidse Loper moet zowel op straat als digitaal up-to-date zijn.

City marketing is een goede manier om Leiden in het land en over de grenzen op de kaart te zetten, maar het moet niet doorschieten. Wij willen daarom dat de opbrengsten van city marketing deels worden geinvesteerd in onze belangrijkste aantrekkingsbron: de cultuursector.

De toerismebelasting mag van GroenLinks omhoog, mits de extra opbrengsten gebruikt worden voor investeringen in onze belangrijkste trekpleisters. Wat GroenLinks betreft gaan de extra inkomsten naar monumentenzorg en de cultuursector.