Winkelen

Winkelen is voor veel mensen een leuk tijdverdrijf en het helpt de lokale economie draaiende te houden. Een aantrekkelijke binnenstad kan bovendien bezoekers van buiten de stad trekken.

Wat GroenLinks betreft richten we ons bij het geven van aandacht en promotie aan de binnenstad dan ook op haar sterkste kant: de vele unieke kleine winkels. Die onderscheiden Leiden van andere binnensteden. Bovendien blijft geld wat bij lokale winkeliers wordt uitgegeven binnen de Leidse economie, in plaats van dat dit wegstroomt naar een hoofdkantoor. Natuurlijk zijn grote winkelketens ook welkom, maar we geven geen geld uit aan lokkertjes en speciale behandelingen om ze naar Leiden te halen.

Het is heel belangrijk ook buiten het centrum winkels te hebben. Wijkwinkelcentra, maar ook kleinschaliger buurtwinkelstraten, zijn vaak belangrijke ontmoetingsplekken in een wijk. Zo versterken ze de samenhang in de wijk en de betrokkenheid van buurtbewoners. Bovendien wordt ook eerder opgemerkt als er iets is mis is, wanneer bijvoorbeeld een oudere vaste klant niet zijn dagelijkse bezoekje aan de buurtsuper brengt.

Deze winkelstraten en –centra verdienen dan ook de aandacht en investeringen die nodig zijn om ze aantrekkelijk en levendig te houden. De sociale rol zou nog verder versterkt kunnen worden als culturele functies of zorgdiensten er ook een plek krijgen.