Wie is Walter van Peijpe?  

Walter van Peijpe (1962) is geboren in Leiden. Hij is getrouwd met Mieke en heeft twee dochters, Coco en Rosie. 

Geboren in Leiden en nooit ergens anders gewoond. In Delft heeft hij de lerarenopleiding tekenen/handvaardigheid afgerond. Daarna is hij aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, afgestudeerd bij de afdeling Architectonische Vormgeving. Sindsdien is hij zelfstandig ontwerper. Daarnaast werkt hij al ruim twintig jaar als part-time taxichauffeur in Leiden. In 2009 schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van GL-Leiden en sinds 2010 zit hij in de raad. Sinds 2018 is Walter woordvoerder Economie en Cultuur, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en daarmee lid van het Presidium. Van januari 2016 tot september 2018 was hij de fractievoorzitter. Ook was Walter lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waar we van vier naar acht zetels gingen.

Als vormgever heeft Walter zich altijd geïnteresseerd in 'de stad'. In ruimtelijke ordening, de gebouwde omgeving, openbare ruimte, architectuur, erfgoed, kunst en cultuur.

Walter staat voor…

Kunst en cultuur zijn belangrijk om de stad levend en levendig te houden. Zij zorgen voor de noodzakelijke vernieuwing. We kunnen trots zijn op onze historische cultuur maar moeten vooral ook open staan voor vernieuwing en experiment. Als woordvoerder cultuur zal ik mij de komende jaren vooral inzetten voor een goed 'makersklimaat'. Kunstenaars, in de breedste zin van het woord, moeten in de stad genoeg ruimte hebben om te experimenteren, mooie dingen te maken en hun werk te laten zien.

Het gaat goed met de Leidse economie. Maar de omslag naar een circulaire economie moet nog gemaakt worden. Geen afval maar grondstof, duurzame stadsdistributie en levendige klimaatneutrale bedrijventerreinen zijn voor deze omslag essentieel. Hier zal ik mij deze periode voor inzetten 

Walter gaat graag met je in gesprek over…

Walter gaat graag in gesprek met je over de enorme betekenis van kunst en cultuur voor een spannende, aantrekkelijke en vernieuwende stad. Ik ben benieuwd wat Leidenaren daaraan kunnen en willen bijdragen. Je mag mij altijd contacten over kunst en cultuur-klimaat, kunst in de openbare ruimte, Leidse binnenstad, circulaire economie en transformatie van bedrijventerreinen. 

Wist je dat?

Sinds ik geen fractievoorzitter meer ben, heb gelukkig weer wat meer tijd voor mijn gezin en vrienden. Ook ben ik weer gaan schilderen. Dat heb ik bijna 30 jaar niet gedaan. In 2019 heb ik voor eerst sinds zeer lange tijd geëxposeerd tijdens de Kunstroute en ben ik toegelaten als lid van de Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae. Zelf kunst maken is het mooiste wat er is.

  • Economie
  • Cultuur