Dagboek van een GroenLinks raadslid in de gemeenteraad van Leiden.

De week van 16 tot 24 januari 2021

Zaterdag 16:00-17:00 uur Bellen/netwerken
Vandaag had ik twee belafspraken. Een wijkvereniging had kritiek op een plan dat deze week in de commissie wordt besproken. Hierover heb ik gebeld met coalitiepartners en de wethouder om te zien hoe zij hierover denken.
Het weekend is nooit helemaal voor jezelf. Activiteiten probeer ik te combineren. Mijn belafspraken deed ik daarom tijdens een wandeling door Cronesteyn.

Zondag 15:00-18.00 uur Stukken lezen raad. Vooruitblik schrijven. Werken aan activiteiten voor verkiezingen 2022.
Met het schrijven van een vooruitblik vertel ik andere fractieleden wat ik van plan ben in de commissie. Deze keer heb ik geen moties of amendementen waar ik aan denk. Dus dat scheelt werk. Verder zijn we al druk bezig met volgend jaar. Hiervoor ben ik bezig om wat dingen uit te zoeken en op te schrijven. De fractie doet ook veel van dat werk.
Zondag is standaard gereserveerd voor raadswerk. Ik heb deze week drie agendapunten. Tot 2 weken van tevoren kun je “technische” vragen stellen als dingen je niet duidelijk zijn. Sommige stukken had ik al eerder kunnen lezen. Die neem ik vandaag nog een keer door op de details.

Maandag 20.00-22.30 Fractievergadering + belafspraak
In de middag bel ik nog eens met de wijkvereniging. In de avond is er een digitale fractievergadering.

Dinsdag 12:00- 12.15 uur Belafspraak
Gebeld met de griffie (het secretariaat van de gemeenteraad) over mijn initiatiefvoorstel. Hier moet ik nog een wijzigingsvoorstel voor schrijven

Woensdag 17.45-18:45 en 20:00 - 21:30 Belafspraken, stukken lezen en spreektekst schrijven.
Ik heb met verschillende partijen nog telefonisch contact over mijn initiatiefvoorstel. In de avond schrijf ik uit wat ik morgen in de commissie wil zeggen namens GroenLinks.
Soms schrijf ik mijn spreekteksten uit. Bijvoorbeeld als ik een bepaald frame wil neerzetten of iets niet wil vergeten. Andere keren kan ik het meer uit de losse pols doen. Dan schrijf ik alleen de bulletpoints op. Als ik weet wie er komt inspreken bij een agendapunt kan ik soms ook al vragen voorbereiden die ik dan wil stellen.

Donderdag 12:30 -13:00 en 20:00-00:00 Belafspraak en commissievergadering
In mijn lunchpauze bel ik met een belangengroep uit de stad. Zij hebben een brief gestuurd naar de raad met zorgen over een thema dat vanavond wordt behandeld. Ik vertel hen wat ik daarover zal zeggen en hoe ik erin sta. Hun zorg neem ik mee. In de commissie voer ik het woord namens de fractie.
Het is een late avond geworden. Gelukkig kan ik morgen uitslapen, want door de adrenaline kun je niet altijd meteen goed in slaap komen.

Vrijdag 20:00 - 21:30 Nieuwjaarsborrel
In de avond is er de Nieuwjaarsborrel. Voor fractieleden altijd een leuk moment om leden te spreken en bij te praten. Helaas dit jaar digitaal.

Zaterdag Hele dag Groene Golf Congres en raadswerk
Digitaal het Groene Golf Congres volgen. Tegelijkertijd doe ik mijn raadswerk - zodat ik zondag vrij heb. Ik beantwoord mails en plan afspraken in. Ik schrijf mijn terugblik van de commissie zodat de fractie weet wat er staat te wachten in de gemeenteraad aan moties en amendementen. Ik schrijf ook een brief als Algemeen Bestuurslid van Holland Rijnland. Een nevenfunctie die ik inneem als raadslid.
Wat was het een mooi congres! Ik krijg helemaal zin in de campagne. Helaas geen tijd gehad om ook mijn spreekteksten voor de raad te schrijven. Dat moet dus in de avond doordeweeks.

 

25 januari tot 1 februari 2021

Maandag 20.00-22.30 Fractieoverleg
Terugblikken op de commissievergadering, vooruitblikken worden besproken. Updates van bestuur, wethouders en campagnecommissie. Communicatie van de week. Eventueel discussiestukken bespreken.
De terugblikken en discussiestukken had ik vooraf gelezen zodat ik feedback heb en een mening heb kunnen vormen.

Woensdag 20.00-21.00 Spreektekst Raad voorbereiden
Zodat ik in de positie ben om donderdag goed het debat te voeren in de raad en niet voor verrassingen kom te staan.

Donderdag 20.00-00.00 Raadsvergadering
Je voert het debat op jouw thema, en luistert naar de debatten op andere onderwerpen. Na elk onderwerp wordt gestemd over het voorstel/de voorstellen.

Vrijdag 9.00 - 11.00 Werkbezoeken en bellen met stakeholders in de stad.
Werken aan doelen binnen jouw portefeuille. Netwerken

Zaterdag 11.00-17.00 Voorbereiden volgende commissievergadering.
Ik lees de stukken voor de Commissie en bereid een vooruitblik voor de fractie voor. Daarin adviseer ik de fractie voor of tegen te stemmen en noteer mijn overwegingen voor eigen voorstellen (moties of amendementen).