Dak

2020 wordt het Jaar van het Dak!

In Leiden zijn enorm veel daken: bijna vijtien procent van de totale Leidse grondoppervlakte is dak. Wij vinden dat dit dakoppervlak nog veel te weinig benut wordt. Daarom heeft ons raadslid Gebke van Gaal vorige week de gemeente het jaar 2020 laten uitroepen tot Jaar van het Dak!

In Leiden blijft veel dakoppervlak onbenut, terwijl de stad voor enorme uitdagingen staat op het vlak van ruimtelijke inrichting. Leiden is namelijk een van de meest dichtbebouwde steden van Nederland en ruimte is schaars. Het is zonde als de ruimte op daken niet beter gebruikt wordt. Daarom vroeg ons raadslid Gebke van Gaal het stadsbestuur vorige week om 2020 uit te roepen tot Jaar van het Dak.

Het idee achter dit voorstel, met als passende titel ‘Uit je dak op je dak’, is om dit jaar aan te grijpen om op een positieve manier naar Leiden en haar ruimtelijke uitdagingen te kijken. Er zijn veel grote en kleine ideeën te bedenken om dakoppervlak creatief te gebruiken. Enkele voorbeelden: een zwaluwnest-dakpannenproject opzetten, een kunstroute op daken organiseren, stadslandbouw mogelijk maken, naast uiteraard zonnepanelen en groene daken.

De inbreng uit de stad is onmisbaar bij het bedenken van deze plannen. De gemeente is gevraagd om onder leiding van stadspartners en inwoners te gaan kijken wat op daken allemaal mogelijk is, wat mag uitgevoerd worden en hoe we bestaande regels kunnen aanpassen om daken optimaal te ontwikkelen in het licht van deze tijd. Gebke zit daarom binnenkort met de wethouder om de tafel om het Jaar van het Dak verder vorm te geven. Zo kan heel Leiden in januari 2020 mooi het Jaar van het Dak inluiden!