Op 18 augustus diende GroenLinks, samen met collega's van D66 en PvdA, schriftelijke vragen in over de ernstige bodemverontreiniging in de wijk Groenoord. De vervuiling leidde tot nieuwe vertraging in de aanleg van de watergangen die Groenoord dienen te verbinden met de Leidse grachten en de wateren, zoals de Slaaghsloot, om Leiden heen. Daarnaast creëerde het veel onduidelijkheid over de ernst van de verontreiniging voor de betrokken omwonenden. Om de bewoners van Groenoord en de raad meer duidelijkheid te verschaffen over de situatie dienden GroenLinks, D66 en PvdA de schriftelijke vragen in. Inmiddels heeft het college deze beantwoord.

Heuglijk is het nieuws dat de gemeente direct heeft besloten de bodem waar asbest is gevonden, in het gebied waar de watergangen zullen komenm, te saneren. Op die manier wordt er zorg gedragen voor veilige leefomstandigheden van de bewoners en dient verdere vertraging van de aanleg van de watergangen beperkt te worden. Daarnaast is GroenLinks blij dat wethouder Laudy heeft besloten de communicatie met Groenoord te zullen verbeteren. Zo komt er gemiddels eens per kwartaal een overleg met de buurtvertegenwoordiging over de voortgang van de realisatie van de woonwijk en de omliggende activiteiten. Tevens is de intentie uitgesproken om eveneens elk kwartaal een nieuwsbrief onder de bewoners van de wijk te verspreiden.

Met de schriftelijke vragen vroegen we het college ook of het bereid was om, samen met projectontwikkelaar Ymere, te onderzoeken hoe de bewoners schadeloos gesteld konden worden voor de stallingskosten van hun sloepen. Immers, doordat de watergangen nu al enkele jaren vertraagd zijn, moeten deze mensen hun boten elders dan in de sloten achter hun huis stallen. Kosten: ongeveer €500 per jaar. Een schade waar de bewoners ons inziens niet op voorbereid hadden kunnen zijn, aangezien hen aansluiting op de Leidse wateren was beloofd. Op onze vraag antwoordt het college dat alleen Ymere de contractpartij van de kopers is, zodat zij de eventuele schadeloosstelling voor haar rekening zou moeten nemen. Gelukkig laat de gemeente in de beantwoording weten dat de projectontwikkelaar in gesprek is met de bewoners over een mogelijke financiële genoegdoening. Indien nodig, roepen wij de gemeente op hier als bemiddelaar op te treden.

GroenLinks blijft de ontwikkelingen in Groenoord nauwlettend in de gaten houden. We zijn tevreden over de voornemens om zorgvuldig de desbetreffende bodem in Groenoord te saneren en de communicatie met de wijk te verbeteren. GroenLinks zal erop blijven toezien dat deze voornemens verwezenlijkt zullen worden.

De volledige beantwoording van de schriftelijke vragen vind je hier: 140767 Antwoord SV GL-D66-PvdA bodemverontreiniging Groenoord