De afgelopen weken heeft de fractie van GroenLinks verontrustende berichten binnengekregen van (ex)-cliënten van de Stadsbank Leiden. De klachten betroffen onder andere de handelswijze en omgang van de Stadsbank met haar cliënten in de schuldhulpverlening. Zo zou de klachtenafhandeling onvoldoende functioneren, zijn er cliënten die zich geïntimideerd voelen door de Stadsbank en zou de transparantie over de persoonlijke boekhouding naar de cliënten ondermaats zijn. GroenLinks maakt zich zorgen om deze berichten en stelt daarom schriftelijke vragen aan het college.

De Stadsbank Leiden is een gemeentelijke instelling. De gemeenteraad van Leiden draagt zodoende de verantwoordelijkheid om te monitoren of de Stadsbank en haar projecten volgens de opgestelde criteria functioneren. Om deze functie te kunnen beoefenen dient de raad wel toegang tot de juiste informatie te verkrijgen. Het uitvoeren van anonieme tevredenheidsonderzoeken onder de cliënten in de schuldhulpverlening zou hiervoor een prima middel zijn. Op die manier hebben cliënten de veiligheid om vrij te spreken, de Stadsbank van constructieve adviezen te voorzien en worden zij, de cliënten, niet tegengehouden door de onevenwichtige machtsbalans tussen hulpverlener en cliënt.

Voor de fractie van GroenLinks zijn de Stadsbank en de schuldhulpverlening erg belangrijk. Zij zijn goede middelen om ook mensen in financiële nood de eigen regie over het bestaan te laten houden. Daarom hoopt GroenLinks op zoveel mogelijk tevreden cliënten in de schuldhulpverlening van de Stadsbank.

GroenLinks stelt, op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde, het college de volgende schriftelijke vragen:

  1. Is het college bekend met klachten over het gevoel van intimidatie bij cliënten door de Stadsbank? Zo ja, wat heeft u ondernomen om deze klachten te verhelpen?
  2. Hoeveel klachten inzake schuldhulpverlening heeft de Stadsbank Leiden over het afgelopen jaar binnengekregen? Hoe worden deze klachten met de cliënt behandeld?
  3. Is het college het met de fractie van GroenLinks eens dat cliënten recht hebben op volledig transparante inzage in hun schuldhulpdossier?
  4. Wanneer is er voor het laatst een (anoniem) tevredenheidsonderzoek onder de cliënten van de Stadsbank uitgevoerd?
  5. Is het college eveneens van mening dat dit soort tevredenheidsonderzoeken een positief effect heeft op zowel de beleving van de cliënt als de werkwijze van de Stadsbank zelf? Zo ja, bent u bereid op regelmatige basis tevredenheidsonderzoeken te initiëren?

Ashley North

GroenLinks