Het is altijd weer mooi om te zien hoe onze leden zich vrijwillig inzetten voor GroenLinks. Mensen die geregeld meedoen met campagneactiviteiten, commissieleden die zich lange tijd verbinden aan een taak of mensen die zich actief inzetten voor bijeenkomsten die worden georganiseerd. Maar ook buiten onze eigen afdeling zetten onze leden zich zeer actief in voor de samenleving. 

Zo blijkt uit een rondje onder leden van de Talentenpool dat er een grote diversiteit is aan doelgroepen en organisaties waar we voor aan de slag zijn. Een energiecoach die mensen helpt bij de eerste stappen om over te stappen naar duurzaam gebruik van energie, een vrijwilliger bij het asielzoekerscentrum in Katwijk die wekelijks een avond begeleidt voor jonge meiden, iemand die bij het COC betrokken was bij activiteiten voor statushouders, voorzitter van een bewonersvereniging gericht op duurzaamheid, iemand die met een jongerenorganisatie jaarlijks nieuwe activiteiten bedenkt waarmee ze iets voor anderen doen, iemand die gratis bijles geeft aan kinderen uit achterstandsgezinnen, iemand die bestuurder is bij een organisatie die mensen ondersteunt bij administratie en natuurlijk veel mensen die bestuurstaken op zich nemen voor allerlei culturele- of sportverenigingen.

In gesprek met iDOE, contactpunt voor vrijwillige inzet in Leiden en omstreken, ging het in de Talentenpool van juni over de opbrengsten van vrijwilligerswerk. Uit de voorbeelden blijkt wel dat maatschappelijke impact voorop staat. Maar wat het voor onszelf oplevert moeten we ook niet onderschatten. Vrijwilligerswerk is een manier om je eigen talenten te ontwikkelen, relevante ervaring op te doen en netwerk op te bouwen. Denk voor jezelf dus eens na waarin je jezelf zou willen ontwikkelen, of met wie je in contact zou willen komen. Kijk eens op de vacaturebank op iDOE.nl en zoek een plek die voor jou een verrijking kan zijn. Want niet alleen binnen GroenLinks kun je je inzetten voor onze groene en linkse idealen, ook daarbuiten brengt jouw inzet veel op! 

Door: Judith van Vliet