Afgelopen week kwam een aantal kritische lezers bijeen om ‘De mythe van het economisme’ van Jesse Klaver te bespreken. Dat leverde interessante gesprekken op.
De geïnteresseerden die op deze woensdagavond in een huiskamer in Leiden samenkomen om het boek van Jesse Klaver, ‘De mythe van het economisme’ te bespreken, zijn kritische meedenkers. Ja, economische argumenten hebben de overhand en met andere waarden zoals solidariteit, duurzaamheid en vrije tijd worden in het politieke debat geen of te weinig rekening gehouden. Daarin gaan de deelnemers mee in Klavers analyse. In tegenstelling tot Klaver willen de aanwezigen echter niet meteen meten en testen in de ban doen en zien sommigen ook wel voordelen aan het gebruik van het BBP. Wat zij anders willen, is dat behalve met geld en de financiële rekensom ook de andere waarden een rol spelen in de besluitvorming.
Klaver in de praktijk
De voorbeelden uit de praktijk die duo-raadslid Stephanie Bakker inbrengt, illustreren hoe GroenLinks Leiden het GroenLinks gedachtegoed ‘Ga niet uit van de cijfers, maar van de mens daarachter’ in praktijk brengt in een arena waar het economische argument zegeviert: mensen die samenwonen en die allebei in de bijstand zitten worden gekort op hun uitkering. Dit heeft de kostdelersnorm. De redenatie is dat mensen die samenwonen kunnen besparen op hun kosten doordat ze lasten delen. Daar is wat voor te zeggen.
Keuzes toch in geld uitdrukken
Na de invoering van de kostdelersnorm blijkt echter dat er opeens 25 meer daklozen in Leiden zijn en minder mantelzorgers. Mensen willen familie en vriend niet meer opvangen omdat ze de financiële gevolgen van een korting op de uitkering niet kunnen of willen dragen. GroenLinks heeft geprobeerd om met een beroep op de waarde dat je in een samenleving voor elkaar opkomt de kostdelersnorm te stoppen. Dit lukte niet. Pas toen GroenLinks had uitgerekend dat een dakloze veel meer kost dan dat de kostdelersnorm opbrengt, begonnen andere partijen serieus te luisteren. Het helpt dus als je keuzes in geld kunt uitdrukken. Je kunt het gebruiken om andersdenkenden te overtuigen. Ook al zou je ze natuurlijk liever overtuigen met de niet-economische argumenten van solidariteit en de menselijke samenleving.