BplusC gaat vernieuwen! Dat betekent dat de Leidse bibliotheken en een groot deel van het cultuuraanbod zich gaan voorbereiden op de toekomst. GroenLinks is enthousiast over de eerste plannen die zijn voorgelegd. Onze speerpunten zoals een toegankelijke bieb en een bruisend cultuuraanbod lijken goed te worden gewaarborgd.

GroenLinks is richting het huidige stadsbestuur vaak kritisch geweest als het gaat om cultuur. De vele bezuinigingen steken in de Leidse cultuursector en bemoeilijken de uitvoering van de Cultuurnota, de visie waar GroenLinks juist sterk aan bijgedragen heeft. Bijvoorbeeld het bibliotheek- en cultuuraanbod van BplusC is daardoor al meerdere malen in gevaar gekomen. GroenLinks heeft zich altijd tegen deze bezuinigingen gekeerd. De nieuwe Toekomstvisie op BplusC lijkt gelukkig echter een kentering te zijn in het cultuurbeleid van dit college. Samen met BplusC en via een uitgebreid inspraakproject ook met veel Leidse burgers heeft de gemeente een visie opgesteld waarvan GroenLinks denkt dat het een waardevolle investering zal zijn in de Leidse biebs en het culturele aanbod. 

Hieronder nemen we je mee langs de wat GroenLinks betreft belangrijkste voorstellen van het college.

Centralisatie BplusC in het centrum
Misschien wel het meest verstrekkende voorstel in de Toekomstvisie op BplusC is om het aantal vestigingen in het centrum van 4 terug te brengen tot 2. Zoals het er nu naar uitziet zullen de panden op Rapenburg en de Oude Vest verkocht worden. Tegelijkertijd zal er juist extra geïnvesteerd worden in de locaties Nieuwstraat (in de volksmond gewoon: de bieb) en de Apothekersdijk (het Volkshuis). Zoals de plannen er nu voor liggen kan GroenLinks zich goed vinden in dit voorstel. Het cultuuraanbod in het stadshart wordt daardoor meer gecentreerd, zodat het beter toegankelijk en herkenbaarder wordt. Ondertussen betekent het gebruik van 2 i.p.v. 4 panden dat er meer geld overblijft dat niet langer aan de exploitatie van dure gebouwen hoeft te worden uitgegeven, maar direct geïnvesteerd kan worden in de bieb en het cultuuraanbod zelf.

Versterking BplusC in de wijken
Waar in het centrum zelf er meer gecentreerd kan worden, vindt GroenLinks het enorm belangrijk dat BplusC in de wijken juist sterk en toegankelijk blijft. De afgelopen jaren wilde het college echter bij herhaling bezuinigen op de wijkvestigingen, zoals in de Merenwijk. GroenLinks heeft zich altijd tegen deze cultuurbezuinigingen gekeerd en ze gelukkig ook telkens weten tegen te houden. Gelukkig lijkt het college nu bijgedraaid van haar bezuinigingsdrift. In de nieuwe Toekomstvisie stelt zij namelijk dat BplusC voortaan juist versterkt moet worden in de wijken. Wij zijn erg blij met dit inzicht. Voor GroenLinks betekent dat ook dat het aantal wijkvestigingen ten minste gelijk moet blijven. Voor het college is het nu nog te vroegen om daar mee in te stemmen, maar wij zullen ons hiervoor blijven inspannen.

Een ander belangrijk punt voor de wijkvestigingen is de mogelijkheid om cursussen en culturele activiteiten aan te bieden. In de enquêtes heeft de stad heel duidelijk gemaakt dat daar grote behoefte aan is in de wijken. Door cursussen en cultuur aan te mogen bieden, ontmoeten mensen elkaar makkelijker en wordt de wijk nog prettiger om in te leven. GroenLinks heeft er bij het college op aangedrongen om in de uitwerking van de verdere plannen deze optie mee te nemen. Het college heeft toegezegd dat te zullen doen.

BplusC: rust én reuring
Uit de uitgebreide inspraakprocedure en het onderzoek naar de behoefte van de Leidenaars kwam duidelijk naar voren dat bezoekers van BplusC zowel behoefte hebben aan rust als aan reuring in de bieb. Twee op het oog tegenstrijdige behoeften, maar als het aan GroenLinks ligt kunnen die met een slimme indeling van de vestigingen prima tegelijkertijd gerealiseerd worden. Omdat uit het stadsonderzoek duidelijk werd dat aan beide zaken een grote behoefte is, heeft GroenLinks er dan ook bij het college op aangedrongen om in de verdere ontwikkelplannen zowel recht te doen aan het creëren van 'de rustige bibliotheek met fysieke boeken, de menselijke maat en stilte' als aan 'de moderne bibliotheek met activiteiten, een (deels) gedigitaliseerde collectie en reuring'. De wethouder heeft ons toegezegd een plan uit te werken waarin beide elementen terug komen, zonder dat ze met elkaar botsen.

Muziekhuis blijft open!
Wat misschien nog wel de grootste verrassing van de nieuwe Toekomstvisie is, is dat het Muziekhuis (Qbus) tóch open mag blijven. Vorig jaar heeft GroenLinks lang actiegevoerd voor het voortbestaan van het Muziekhuis. De gemeente wilde dit kleine, maar geweldige poppodium sluiten wegens onder meer betaalachterstanden. De herhaaldelijke inspanningen van bijvoorbeeld GroenLinks om het Muziekhuis open te houden, leken verspilde moeite: het moest en zou sluiten. Maar nu blijkt het college van gedachten te zijn veranderd. Het Muziekhuis blijft zowel open voor muziekcursussen als voor optredens. Daarmee blijft alsnog een belangrijk en uniek poppodium voor Leiden behouden! Grote vreugde dus bij GroenLinks.

Hoe nu verder?
De Toekomstvisie is de eerste stap op weg naar vernieuwing van BplusC. Met dit voorstel stelt de Raad op hoofdlijnen vast welke kant het op moet gaan. Zoals hierboven beschreven kan GroenLinks zich goed vinden in deze visie. De komende maanden zullen er echter kader- en uitvoeringsbesluiten genomen moeten worden, waarbij meer in detail de toekomst van BplusC wordt besproken en vastgesteld. Dan zal dus steeds duidelijker worden welke kant het definitief op zal gaan. GroenLinks blijft alert en blijft staan voor een toegankelijk, divers en aantrekkelijk bieb- en cultuuraanbod in Leiden.