Afgelopen week was alweer week 4 van onze Leidse campagne. Wat hebben we veel gedaan! Wat hebben we veel gesprekken gevoerd, flyers uitgedeeld en straten afgelopen! En nog steeds melden zich nieuwe vrijwilligers die willen helpen en kiezers die hun stem aan GroenLinks gaan geven.

 

Na het kijken van het Carré-debat vorige zondag waarin Jesse als publiekswinnaar uit de bus kwam, was er maandag in ons pand een druk bezochte bijeenkomst over de zorgzame samenleving in Leiden. Fijn dat zoveel niet-leden en netwerkpartners bij deze discussieavond aanschuiven om te kijken wat er na de decentralisatie in Leiden nog beter kan!

Op dinsdag en donderdag gingen opnieuw gedreven teams langs de Leidse deuren. Terwijl deze campagne nog in volle gang is, zijn we achter de schermen al hard bezig met de voorbereidingen voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In dat kader was ik dinsdag met onze campagneleiders Nadia en Emma op het Landelijk Bureau voor een bijeenkomst van lokale voorzitters en campagneleiders. Met andere afdelingen bespraken we planningen, lokale campagnestrategieën en de aanpak van Programma- en Kandidatencommissies. Het is leuk om onze eigen best practices te delen en uit de gesprekken met andere grote afdelingen zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam halen we iedere keer veel inspiratie en waardevolle tips.

Donderdag was het dan zover: Jesse's laatste en veruit grootste MeetUp in AFAS Live in Amsterdam! Hoe bijzonder om met zoveel GroenLinks-gestemden bij elkaar te komen! In de rij voor de garderobe spreek ik een wat ouder stel dat vertelt dat ze door de jaren heen van de VVD steeds meer naar links waren opgeschoven: "Als je ons 30 jaar geleden had voorspeld dat we nu naar een bijeenkomst van GroenLinks zouden gaan, hadden we je keihard uitgelachen. Maar nu overwegen we toch GroenLinks."
Noem het een filterbubbel, een popsteract of gewoon onze enorme politieke gedrevenheid, maar de bijna euforische stemming werd door leden én de vele niet-leden gevoeld. Als we dit al met elkaar konden neerzetten, wat is dan de volgende stap? Het voelt goed om met zoveel mensen zoveel zin en daadkracht te delen.

Zaterdag en zondag stonden we op het station te flyeren en gingen we opnieuw langs de deuren. Steeds weer valt me op hoe open en oprecht de gesprekken zijn die daarbij ontstaan, zelfs met kiezers in een heel andere electorale hoek. Op het station spreek ik een meneer die vertelt dat hij uit iedere kieswijzer het advies PVV krijgt. "Maar ik zal je wat zeggen, die man zegt lelijke dingen en ik ben wel rechts maar niet dom. Dus die gaat mijn stem echt niet krijgen." Er is nog hoop...

Na het flyeren en de NL Doet-actie in Tuinstadwijk bespreken we de zaterdag onder het genot van de heerlijke Zuidafrikaanse en Afghaanse hapjes die onder andere ons fractielid Ashley North en de moeder van onze Leidse kandidaat Ilias Mahtab maakten voor het supergezellige multiculti foodfestival in ons pand. Zondag sluiten we de week af met een bijzonder wijkgesprek in de Fortuinwijk en aansluitend een huis-aan-huisactie. De mededeling van onze landelijke campagneleider dat Jesse ons aanstaande dinsdag nog komt versterken bij het flyeren op het station geeft onze campaigners en vrijwilligers een extra boost voor de komende week!

We hebben nog wat stevige laatste loodjes voor de boeg. En na woensdag is GroenLinks waarschijnlijk nog niet zo snel klaar. Maar aanstaande woensdagavond hebben we voor de laatste avond in 'ons' pand hoe dan ook wat te vieren, met ieder die zich voor de groenlinkse boodschap heeft ingezet. We gaan vieren dat we met een hartverwarmend groot aantal mensen een geweldige campagne hebben gevoerd. Wat mij betreft is die winst alvast binnen!