De maatregelen om de corona-pandemie in te dammen zijn zwaar en tegelijkertijd noodzakelijk. In het bijzonder hebben ouderen en mensen met gezondheidsproblemen bescherming en onze hulp nodig. Met dit bericht willen we iedereen een hart onder de riem steken. We doen een oproep aan gezonde Leidenaren en we laten weten hoe je de Leidse GroenLinks fractie kunt bereiken.

We denken aan alle Leidenaren

GroenLinks wenst iedereen die door de crisis getroffen wordt en hun naasten heel veel sterkte. We denken aan de mensen die ziek zijn, mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid en mensen die dierbaren verloren hebben.

Voor MKB'ers, ZZP'ers, kunstenaars, makers, flexwerkers en oproepkrachten komt deze crisis hard aan. De GroenLinks fractie denkt aan jullie. GroenLinks zet zich op landelijk niveau in voor economische solidariteit en maatregelen om de crisis voor deze en meer groepen te verzachten.

Samen staan we sterk

We hebben in deze tijden extra veel waardering voor de harde werkers in de zorg en het onderwijs. In deze tijden denken we nog eens extra aan hen die nu keihard werken om de crisis te bestrijden. Bovendien heeft de fractie veel waardering voor de mooie initiatieven uit de stad om de meest kwetsbaren te helpen.

Zo zijn we trots op de Leidse horeca, die ondanks hun eigen moeilijke situatie, voedsel doneren aan de Voedselbank. Dit mooie voorbeeld laat zien dat onze stad ook in tijden van crisis solidair is. Samen maken we de stad weerbaar.

Ben je gezond? Wees dan ruimhartig en help elkaar! Er zijn al allerlei prachtige initiatieven. Volwassenen en jongeren die voor oudere mensen in de buurt boodschappen doen. Theaterbezoekers die besluiten het geld voor hun theaterkaartje niet terug te vragen, zodat mensen in de culturele sector het minder zwaar hebben.

Wat kan jij doen?

  • Sociale afstand bewaren. Allereerst willen wij nogmaals onderstrepen dat ieder zijn/haar verantwoordelijkheid moet nemen en 1,5 meter afstand moet houden van een ander.

  • We roepen iedereen op om te doneren aan de Voedselbank! Ondanks de vele donaties van de Leidse en Amsterdamse horeca blijft de nood voor houdbaar voedsel hoog. Ook met gelddonaties kan je Voedselbank Leiden helpen. Meer info: https://www.voedselbankleiden.nl/

  • Verder heeft niet iedereen een sociaal vangnet en niet iedereen is digitaal vaardig om boodschappen te laten bezorgen. Wil je iemand daarmee helpen of heb je zelf hulp nodig? Regristeer je dan op de Leidse website: https://leiden.buuv.nu/coronahulp-kom-in-actie en de website ‘Gewoon mensen die willen helpen’. Of meld je op Twitter met #coronahulp en #leiden.

  • Ook kan je een bedrag aan je favoriete restaurant en café besteden; er zijn vouchers te koop die inzetbaar zijn na de crisis. Verder kan je bij een aantal restaurants en eettentjes eten bestellen of afhalen. Zo help je de ondernemers deze crisistijd door. Indebuurt heeft de mogelijkheden op een rijtje gezet: https://bit.ly/2QowJ2U

  • Verder zijn wij heel nieuwsgierig hoe we ook op lokaal niveau iets voor al deze groepen kunnen betekenen. Wij gaan daar mee aan de slag.

Eenzaamheid bestrijden we samen

  • GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen zich niet eenzaam voelen. Dus onderhoudt je sociale contacten digitaal! Bel ook mensen die je normaal niet vaak spreekt.

  • Voor ouderen en kwetsbaren heeft het Rode Kruis een Hulplijn geopend. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888.

Vragen?

Tot 6 april gaan de vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeenteraad van Leiden niet door. De komende weken onderzoekt de gemeenteraad hoe het raadswerk en de bestuurlijke besluitvorming na 6 april weer verder kunnen gaan.

De fractie werkt op dit moment vanuit huis. We zijn goed te bereiken. Onze contactgegevens zijn te vinden via deze links: Contact GroenLinks Leiden en Contact met raadsleden GroenLinks

Neem gerust contact met ons op voor vragen, een virtuele koffieafspraak of een goed gesprek met onze raadsleden. We staan klaar voor alle inwoners uit onze stad.

 

Lieve groet, succes en sterkte,

 

De GroenLinks Leiden-fractie