Maandag 25 mei is het pamflet De Leidse Zomer aangeboden aan onze wethouder Yvonne van Delft. Het pamflet, een initiatief van D66 en PvdA, en ondersteund door GL, CDA, VVD en Partij Sleutelstad, roept op tot actie voor een verantwoorde en levendige en Leidse zomer, zodat Leidenaren ook in 'coronatijd' kunnen genieten van onze bruisende stad. Bovendien kunnen de door de crisis getroffen ondernemers en de cultuursector zo hopelijk meer inkomsten verwerven.

“Niet wat niet kan, maar wat wel kan. Dat is de basis van dit pamflet” zegt onze woordvoerder Economie en Cultuur Walter van Peijpe. Walter is enthousiast over het pamflet en blij met de brede steun uit gemeenteraad.

 

Ruimte aan verantwoorde initiatieven

Veel Leidenaren gaan deze zomer niet op vakantie, maar willen wel op een verantwoorde manier kunnen genieten van onze mooie Sleutelstad. In het pamflet wordt het college opgeroepen om deze zomer kleinschalige en tijdelijke initiatieven in de hele stad mogelijk te maken, zodat activiteiten op het gebied van horeca, cultuur, retail, sport en spel op een veilige en verantwoorde manier plaats kunnen vinden.

 

Kansrijke locaties en tijdelijke autoluwe binnenstad

Het pamflet betreft zowel de binnenstad, als de Leidse wijken. Een veelheid aan activiteiten verspreid over de hele stad is belangrijk om drukte in het centrum te verlichten. Ook willen de zes partijen meer ruimte creëren in de binnenstad door een gedeelte van de binnenstad tijdelijk af te sluiten voor auto’s. Deze maatregel creëert meer ruimte in de binnenstad en is belangrijk voor een verantwoorde Leidse zomer in de anderhalvemetersamenleving.

 

Door de extra ruimte en maatwerk van de gemeente moet het bijvoorbeeld makkelijker worden om in deze zomerperiode een buitenbar te openen, een foodtruck te plaatsen en in de buitenlucht een film, voorstelling of expositie te bekijken. Jongeren zouden kunnen genieten van een tijdelijk stadsstrand aan de Vliet, een jeu-de-boulesbaan op de Hooglandse Kerkgracht of andere pop-upinitiatieven op het gebied van cultuur, sport, spel en bewegen.

 

Ook wordt een oproep gedaan aan alle Leidenaren: ga met elkaar in gesprek over wat er wél kan in de stad en kom in actie. Je kunt natuurlijk ook iets voor je eigen buurt organiseren, eventueel ondersteund door een subsidie. Zo zorgen we er samen voor dat ondernemers in de horeca-, evenementen- en cultuursector weer inkomsten genereren en dat Leidenaren kunnen genieten van hun eigen stad. Zo maken we samen de stad levendig!