Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, telt elke minuut. Snel hulp krijgen is van levensbelang. Een jaar geleden stimuleerden GroenLinks en de VVD de gemeente al om zich aan te sluiten bij het netwerk van de stichting HartveiligWonen. Eerder deze week vestigden GroenLinks, de VVD en ook D66 opnieuw de aandacht op dit onderwerp, en specifiek op het gebrek aan geregistreerde Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) in Leiden.

In Nederland worden ongeveer 7000 a 8000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis uitgevoerd. In ruim 75% van de gevallen is de hulp van omstanders levensreddend: zij reanimeren het slachtoffer voor de ambulance gearriveerd is. De stichting HartveiligWonen helpt hierbij. Ze bieden een netwerk aan vrijwilligers die het slachtoffer kunnen helpen en registreren defibrillatoren voor reanimatie in de buurt, zodat precies duidelijk is waar het dichtstbijzijnde apparaat te vinden is.

De samenwerking met HartveiligWonen loopt nu een jaar. Dankzij deze samenwerking zijn er ondertussen al ruim achthonderd vrijwilligers in Leiden actief. Deze maand heeft de Hartstichting echter aangekaart dat er nog te weinig defibrillatoren in Zuid-Holland in het netwerk van HartveiligWonen geregistreerd staan. In Leiden zijn er veel bedrijven, organisaties en particulieren die een defibrillator hebben. Die zijn alleen helaas vaak niet publiekelijk toegankelijk, zeker niet buiten kantooruren en winkeltijden.

GroenLinks, de VVD en D66 vestigden daarom gisteren aandacht op dit probleem. Raadsleden Ashley North, Frederik Zevenbergen, Marc Gaulard en Lodi van Brussel zijn benieuwd hoeveel defibrillatoren er beschikbaar zijn in de stad en hoeveel daarvan al zijn aangesloten op het netwerk van HartveiligWonen. Zijn de defibrillatoren in gemeentelijke panden al geregistreerd, en zo niet, gaat de gemeente er dan voor zorgen dat deze nog voor het eind van het jaar geregistreerd staan? Verder vragen ze ook welke andere stappen de gemeente heeft gezet om een zogenoemde Hartveilige gemeente te worden.

Daarnaast zetten de raadsleden het begrip 6-minutenzone op de kaart. De 6-minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een defibrillator gebruiken. Hiermee heeft het slachtoffer een grotere kans op overleven. Ashley, Frederik, Marc en Lodi vragen hoe de dekking van de 6-minutenzone in Leiden zit en of die verbeterd kan worden. Verder zijn ze benieuwd hoeveel defibrillatoren er 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk zijn in de openbare ruimte. En is de gemeente bereid om in gesprek te gaan met bedrijven en organisaties om hen te stimuleren deze beschikbaar te stellen?

Binnen zes weken zal het college deze vragen beantwoorden.