Dorst in de Binnenstad!

“Waar blijven de openbare watertappunten in de Leidse binnenstad?”. Dat vraagt GroenLinks raadslid Walter van Peijpe zich af na het lezen van het Uitvoeringsprogramma Binnenstad 2019, dat donderdag 21 februari in de raadscommissie Werk en Middelen wordt behandeld. Daarin staan een hoop goede plannen voor de Leidse binnenstad, maar mist vooralsnog een netwerk van watertappunten.

 

“Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er nog steeds geen watertappunten zijn in de Leidse binnenstad” vindt Walter van Peijpe. “Water drinken hoort bij de gezonde leefstijl die steeds meer mensen hebben. En we willen het gebruik plastic wegwerpflesjes tegengaan. Dus mensen met dorst moeten in de binnenstad makkelijk hun water kunnen tappen!”

GroenLinks Leiden vraagt al jaren om plekken in de binnenstad waar mensen hun eigen waterflesjes kunnen vullen. Dat is gezond en duurzaam. Helaas komt het er maar niet van. En dus zal Walter van Peijpe donderdag de wethouder daar opnieuw om vragen tijdens de bespreking van het Uitvoeringsprogramma Binnenstad.

De termijn van het huidige uitvoeringsprogramma loopt op zijn eind. Het College gaat het komende jaar werken aan een nieuw plan dat de binnenstad de komende jaren een prettigere plek maakt. In de tussentijd wordt er aan de binnenstad gewerkt met het jaarplan dat donderdag besproken wordt. Wat betreft Van Peijpe wordt daarin het plan voor een historiserende waterpomp vervangen door meerdere simpele watertappunten. “Want water tap je om te drinken.”, aldus Van Peijpe.