Het leven van een ongedocumenteerde in Nederland is niet om over naar huis te schrijven. En vanuit de Rijksoverheid is er nog geen zicht op een duurzame oplossing: veel ongedocumenteerden belanden in een “asielgat”. Ze kunnen geen kant op, mogen vrijwel niets en leven onder erbarmelijke omstandigheden.
GroenLinks en ChristenUnie dienden samen met SP en D66 op 11 november een voorstel in om als stad van vluchtelingen deze groep ongedocumenteerden in onze stad een humaner bestaan te geven voor zolang de Rijksoverheid geen echte oplossingen aandraagt.
Raadslid van Gaal (GL): “Vanavond zijn op twee na, alle partijen uit onze stad van vluchtelingen achter deze groep ongedocumenteerden gaan staan, en dat doe je als gemeente als rijksbeleid vooralsnog geen oplossing biedt. Iemand verblijft uiteindelijk in een gemeente, en die gemeente moet ook humaan beleid en Europees recht toepassen, hoe dan ook.” Van Gaal vervolgt: “Ook de wethouder heeft erkend dat de voorzieningen die er op landelijk niveau zijn, zogenaamde Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen, niet werken.”
Rijksoplossing voor ongedocumenteerden werkt niet
Op 1 mei 2020 is de bed-bad-brood dicht gegaan. Dat ging redelijk abrupt en stelde ons als stad voor moeilijke keuzes. GroenLinks en D66 steunden deze keuze destijds, maar toonden wel diverse twijfels. De ChristenUnie en SP vonden de sluiting van de bed-bad-brood voorziening vanaf het begin een onverstandig idee.
Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie zegt daarover: “We voorzagen dat ongedocumenteerde asielzoekers om diverse redenen niet naar de LVV zouden gaan. Doordat er lokaal geen opvang meer was, merkten we vervolgens dat deze mensen van onze radar verdwenen. Deze mensen slapen nu op straat, bij kennissen op de bank of in een tuinhuis. Het is dus de hoogste tijd dat de gemeente weer verantwoordelijkheid pakt om deze mensen te helpen.”
Van Gaal vult aan: “Als GroenLinks en D66 hebben wij destijds gezegd: als de nieuwe oplossing vanuit het Rijk niet werkt, heeft Leiden de plicht om deze kwetsbare groep ongedocumenteerden weer op te vangen. En dat is wat we vanavond hebben gedaan.”
Meer geld voor Leids maatwerk
Diaconaal Centrum de Bakkerij, de Fabel van de illegaal, Vluchtelingenwerk Nederland en een aantal andere organisaties en mensen uit de stad, hebben zich de afgelopen tijd bekommerd om de groep ongedocumenteerden die op dit moment om diverse redenen geen basisvoorzieningen hebben zoals voedsel, een stabiele slaapplek, kleding en begeleiding.
Voor hen is de LVV geen oplossing gebleken. Dit mag geen reden zijn om deze groep te vergeten. Leiden vergeet geen groepen, en dus ook deze groep ongedocumenteerden niet. Deze situatie kan gewoon niet, niet in Leiden, niet in Nederland. En toch gebeurt het, en daarom wil de Leidse raad in ruime meerderheid een oplossing bieden.
“We zijn blij met het extra geld dat aan hulp voor de groep ongedocumenteerden is toegekend. Wij zien dit wel als een begin en we zullen onze strijd voor de ongedocumenteerden voortzetten. Ieder mens heeft recht op voedsel, kleding en onderdak.” zegt Ries van Walraven, raadslid namens de SP.
'Wat we vanavond hebben vastgesteld is een oplossing die de ergste nood opvangt totdat de Rijksoverheid het LVV-beleid heeft geëvalueerd, en die oplossing was hard nodig', aldus Susannah Herman, raadslid van D66.