Een terugblik op de afgelopen verkiezingen

De afgelopen maanden heeft onze campagnecommissie ontzettend hard gewerkt aan het organiseren van allerlei acties en activiteiten om de inwoners van Leiden erop te wijzen dat er weer verkiezingen aankwamen. Nu de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen achter de rug zijn is het tijd voor een terugblik. In dit artikel neemt Stella Koenen je mee in een verslag over hoe de campagnecommissie deze tijd beleefd heeft. 

Provinciale Staten, Waterschappen en het Europees Parlement, het afgelopen half jaar zat vol verkiezingen. Dat betekent dat het een drukke periode was voor iedereen die zich met de politiek bezighoudt, en dus ook voor het campagneteam.  Omdat dit niet de meest populaire verkiezingen zijn, de opkomst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 was 47,8% en tijdens de Europese verkiezingen 37,3%, lag de focus tijdens de campagne vooral op opkomstbevordering. Hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen naar de stembus?

Om die opkomst te bevorderen en mensen te laten weten dat er verkiezingen aankwamen, gingen we langs de deuren en stonden we de dagen voor de verkiezingen op de stations. We hebben veel gesprekken gevoerd met GroenLinks gezinde, maar ook met mensen die een heel ander geluid laten horen. Ook hebben we met dank aan het team en vrijwilligers posters bezorgd zodat GroenLinks door de hele stad zichtbaar was. Zo konden Leidenaren niet aan de verkiezingen ontkomen. Bij GroenLinks Leiden zijn we natuurlijk niet de enige die de opkomst willen bevorderen, hierin kunnen we de hulp van anderen goed gebruiken.

Samenwerking

Iets wat in het kader van deze campagne daarom extra aandacht verdiend is samenwerking. Voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen hebben we samengewerkt met andere GroenLinks afdelingen om een strandschoonmaak actie op te zetten. Delft, Den Haag en Noordwijk deden mee, ook van Dwars en Water Natuurlijk konden we op bijval rekenen. Zo konden we met meer vrijwilligers een grotere impact maken. Én door een grotere actie neer te zetten kwamen we zelfs in het AD. Andere GroenLinks afdelingen hebben vaak dezelfde doelstelling en staan voor dezelfde uitdagingen, het is dus waardevol om het contact hiermee goed te onderhouden. Zo kunnen we gezamenlijk dingen organiseren, maar ook informatie en tips uitwisselen.

Niet alleen binnen de partij hebben we samen gewerkt, ook samenwerken met andere partijen kan waardevol zijn. Samen met PvdA Leiden en D66 Leiden zijn we langs de deuren gegaan voor onze actie “tegeltje eruit, plantje erin”, waarbij we mensen vragen of we een tegel rondom hun huis mogen vervangen door een plantje. Zo maken we Leiden groener terwijl we ook met mensen in gesprek kunnen over de stad en de Europese verkiezingen die er toen aan zaten te komen. Hierin is de eerdergenoemde doelstelling van het verhogen van de opkomst een bindende factor. Alle drie willen we zoveel mogelijk Leidenaren naar de stembus krijgen voor de Europese verkiezingen. Als we onze krachten bundelen kunnen we daarin meer bereiken.

Uitslag en opkomst

Uiteindelijk kunnen we, vooral in Leiden, erg tevreden zijn over de opkomst en de uitslag. In Leiden zijn we bij de Provinciale Statenverkiezingen én de Europese Parlementsverkiezingen de grootste geworden. Bij de Provinciale Statenverkiezingen lag de opkomst op 60,8%, hoger dan het landelijke gemiddelde van 56,2%. Bij de Europese Parlementsverkiezingen lag de opkomst op 51,9%, terwijl de landelijke opkomst 41,9% was. Of de door ons gevoerde campagne daarin het verschil heeft gemaakt is natuurlijk altijd moeilijk te zeggen, maar het is duidelijk dat we aanwezig zijn in Leiden en gezien en gehoord worden.

Door: Stella Koenen