Jongeren

Extra budget voor jongerenparticipatie in Leiden

Eerder deze maand stemde de Leidse gemeenteraad in: het budget voor vraaggerichte jongerenparticipatie wordt voor de periode 2019 tot 2021 verhoogd van 100.000 naar 130.000 euro per jaar. Hiermee stelt de gemeente meer geld beschikbaar om jongeren zelf hun de goede ideeën voor de stad uit te laten voeren. Een prachtig resultaat, waarvoor wij ons al jaren inzetten!

GroenLinks is al jaren bezig om de vraaggerichte jongerenparticipatie in Leiden vorm te geven. Ons raadslid Ashley North hielp in 2016 al 1,2 miljoen euro vrij te maken voor nieuw jeugdbeleid. In 2017 volgde hij dat op door meer aandacht te vragen voor vraaggerichte jongerenparticipatie. Het resultaat: voor 2018 kwam 100.000 euro vrij waarmee organisaties als STAD, Studio MOIO en MOVE jongeren konden helpen om hun plannen voor Leiden tot uitvoer te brengen.

Vorige week evalueerde de gemeenteraad de werkwijze van afgelopen jaar en dat pakte positief uit! De raad verhoogde het budget voor vraaggerichte jongerenparticipatie naar 130.000 euro per jaar voor de periode 2019 tot 2021. Wij zijn hier ontzettend blij mee, want wij geloven in de kracht en creativiteit van jongeren. Dankzij dit budget en de projecten die het mogelijk maakt, zien we deze kracht en creativiteit straks terug in de prachtige plannen van jongeren voor Leiden. En zij krijgen er zelf krijgen ook veel voor terug: zelfvertrouwen, een vergroot netwerk en nieuwe (organisatie)vaardigheden.

Hoewel Ashley afgelopen jaren druk met het onderwerp bezig is geweest, neemt ons nieuwe raadslid Marleen Schreuder het stokje nu van hem over. Niet alleen in de gemeenteraad, maar ook in de stad! Zo heeft Marleen vorige maand meegedaan met het jongerendebat van King 4 a Day over sporten en gezondheid, samen met 150 leerlingen van het Davinci College Lammenschans. Vorige week woensdag was ze ook aanwezig bij een presentatie over zes nieuwe projecten van jongerenorganisatie STAD. Daar waren veel mooie plannen te zien, onder andere Kijkschrift, Eyes Wide Shut Live en LEIP.

Op deze avond namen we ook afscheid van Wessel Kruijers, de projectmanager van STAD Leiden met wie we jaren samengewerkt hebben om vraaggerichte jongerenparticipatie te stimuleren. Hij gaat emigreren naar Australië. We wensen hem ontzettend veel geluk en succes!