Gemeentebegroting 2019: Naar een groen, gezond en gelukkig Leiden!

Een bijzonder moment in de gemeenteraad vandaag! De Leidse gemeenteraadsleden bespraken de gemeentebegroting, die GroenLinks voor het eerst in acht jaar als collegepartij heeft mogen vormgeven. Maar niet alleen deze mijlpaal is het vermelden waard: ook de plannen en maatregelen voor volgend jaar stemmen ons optimistisch.

Zo gaan we de stad flink vergroenen en verduurzamen. We gaan het groen in de stad uitbreiden en opknappen en er gaat een stadsecoloog aan de slag om de biodiversiteit te vergroten. Daarnaast zetten we de fiets op de eerste plaats en maken we nieuwe én oude gebouwen energiezuiniger.

Ook gaan we anders naar de economie kijken. Door volop in te zetten op een circulaire economie creëren we minder afval. Door economisch en sociaal beleid aan elkaar te koppelen willen we ervoor zorgen dat elke Leidenaar profiteert van de welvaart en de stad van de bijdrage van elke Leidenaar: van betaalde baan tot vrijwilligerswerk. En door het percentage sociale woningen fors te verhogen, blijft wonen in Leiden haalbaar.

Om die investeringen te betalen, gaan de lokale lasten wat omhoog, maar we zijn er trots op dat ze tot de laagste van de regio blijven behoren en over vier jaar gezien nagenoeg gelijk blijven. De begroting is in balans en door nu te investeren, schuiven we de rekening niet door naar toekomstige Leidenaren.

In dit filmpje kan je bekijken wat we zoal van plan zijn. Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact op met één van de fractieleden!

 

 

YouTube video