Is de gemeente mede-schuldig aan de ondergang van het ROC? En zo ja, in welke mate? Dat was de belangrijkste vraag in het verantwoordingsdebat over ROC Leiden in de raadsvergadering van 8 september jl., aangevraagd door GroenLinks en het CDA.
GroenLinks heeft met het CDA aangedrongen op het debat omdat de gevolgen van dit project voor de gemeente Leiden groot zijn: leerlingen die vroegtijdig hun opleiding verlaten, leraren die hun baan verliezen, 18 miljoen verlies op grondaankopen en een flinke imago-schade. Het stadsbestuur legde op 8 september verantwoording af aan de inwoners van Leiden. De conclusie was dat het college, maar ook de raad, zich mee hebben laten slepen door de 'fantastische' plannen van het ROC en beide zijn uiteindelijk onvoldoende kritisch geweest.
Door de aankoop van vier oude ROC-locaties voor €25,6 miljoen maakte de gemeente de financiering van het uiteindelijk 220 miljoen kostende project mogelijk. Daarnaast was de gemeente verantwoordelijk voor het verlenen van de bouwvergunningen en het aanpassen van de bestemmingsplannen. Een week voor het verantwoordingsdebat bleek de burgemeester zich ook persoonlijk ingezet te hebben om de financiering van het ROC-gebouw bij het centraal station rond te krijgen. Kortom, de gemeente was op allerlei manieren betrokken bij het project. De vragen aan de burgemeester waren vooral gericht op zijn eigen rol en of er ergens bij het college het idee was opgekomen dat het allemaal wel erg groot en megalomaan werd.
Tijdens het debat werd de link gelegd met de uitkomsten van de commissie Van Egdom die een raadsonderzoek naar de Overschrijding bij Grote Projecten heeft uitgevoerd in 2008. Daarin werd al de cultuur van 'groter en meer' aan de kaak gesteld. Terecht werd de vraag gesteld hoe het nu zit met de besluitvorming rondom grote projecten. Worden de aanbevelingen uit dat rapport nog altijd opgevolgd? De uitkomst van het debat was dat de burgemeester toegaf dat het op een aantal punten echt beter had gemoeten. Hij noemde daarbij specifiek het koppelen van de huisvesting van het Da Vinci-college aan dit project, wat achteraf net verstandig was. Ook zal de burgemeester bij toekomstige lobby-activiteiten zeker kritischer zijn waar hij zich voor inzet. Wij waren tevreden met de mate waarin de burgmeester bereid was naar zijn eigen rol te kijken. Nu is het zaak ook het vervolg van het ROC-dossier, de fusie met het ID-college, kritisch te blijven volgen.