Logo

GroenLinks gaat met D66 en VVD voor een duurzaam, zorgzaam en eerlijk Leiden

GroenLinks gaat onderhandelen over een nieuw beleidsakkoord met D66 en VVD. Een verkenning door informateurs Fleur Spijker (D66) en Rob van Lint (GroenLinks) leidt tot de conclusie dat deze combinatie de grootste slagingskans heeft, zowel op inhoud als op mentaliteit. ´We hebben heel veel zin om samen positieve antwoorden te formuleren op de uitdagingen van deze tijd´, aldus fractievoorzitter Walter van Peijpe.

Volgens de informateurs passen de drie partijen bij elkaar qua inhoud en mentaliteit. Hun rapport spreekt over een progressieve, optimistische houding bij de drie partijen. Daardoor zien de verkenners veel kansen voor een open akkoord, waarbij ook de stad en andere partijen in de raad betrokken kunnen worden. Dat is volgens Van Peijpe ook nodig: ´Alleen door goede samenwerking met de hele raad en met de stad kunnen we de noodzakelijke veranderingen vormgeven. We hebben alle creativiteit en energie van Leiden nodig om samen de stad toekomstbestendig te maken.´

Met name op de thema´s duurzaamheid,  de energietransitie, zorg en een evenwichtige arbeidsmarkt delen de drie beoogde partners grote ambities. Hun plannen op deze terreinen liggen volgens de informateurs ´opmerkelijk dicht bij elkaar´ en delen ´een grote veranderingsgezindheid´. De partijen hopen dat hun gedeelde optimistische grondhouding en de prettige onderlinge sfeer die de laatste jaren heeft bestaan grond zijn om de verschillen, die er natuurlijk ook zijn, te overbruggen.

Walter van Peijpe en Paul Dirkse (D66) stellen als opdrachtgevers van de informatieronde voor om de onderhandelingen te laten begeleiden door demissionair wethouder Robert Strijk (D66). Als formateur kan hij leiding geven aan de volgende fase, waarin twee verkiezingswinnaars en de grootste partij in de raad concreet vorm geven aan breed gedeelde doelen. Daarvoor moet expliciet ook een rol voor andere fracties in de raad en voor andere spelers in de stad worden ingeruimd.