Op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, heeft GroenLinks Leiden voor de tiende keer de groene lintjes uitgereikt. De groene lintjes is een prijs voor Leidenaren die zich inzetten voor een groener en duurzamer Leiden. Iedereen kon van tevoren nominaties insturen, en dat werd ook veelvuldig gedaan. GroenLinks ontving meer tien nominaties. De jury koos er dit jaar voor om Ckees van Oijen, de vrienden van het Singelpark en de bewoners uit De Kooi een groen lintje op te spelden.
Ckees van Oijen is geen onbekende in groen Leiden. Hij leeft zijn idealen en is betrokken bij tal van groene initiatieven. Wie het Groen Idee Café bezoekt komt hem daar tegen. Hij stond op de lijst voor Water Natuurlijk. En in zijn eigen wijk is hij ambassadeur groene daken. Door zijn inzet is deze zomer een start gemaakt en zijn 26 daken in Leiden, met een oppervlakte van 900 m2, groen gemaakt.
De vrienden van het Singelpark is een logische winnaar van een groen lintje. Sinds 2012 zetten zij zich actief in om Leiden te vergroenen. Met een fantastisch burgerinitiatief willen zij Leiden verrijken met het langste, mooiste en spannendste park van Nederland. Dit jaar zijn de eerste onderdelen ook echt door de gemeenteraad vastgesteld en kan begonnen worden met de aanleg van dit schitterende park. Maar zelfs voordat het zover is dragen de vrienden al hun steentje bij aan het vergroenen van Leiden. Deze zomer bleek de kweektuin een waar paradijs voor bijen, er werden maarliefst 22 verschillende soorten bijen geteld.
De bewoners uit De Kooi kregen een groen lintje voor hun inzet om de massale bomenkap in hun wijk tegen te houden. Nadat de plannen bekend werden om ruim tweehonderd bomen in De Kooi te kappen, kwamen zij in het geweer en hebben ze honderden bezwaarschriften ingezameld. De commissie bezwaarschriften heeft juist vandaag laten weten dat zij de bewoners in het gelijk stellen en roepen het college op om het besluit te herroepen en de kapvergunning af te wijzen. Twee personen verdienen een speciale vermelding: Bastiaan Smeenk, die GroenLinks op de hoogte bracht van de plannen, en Sandra Langeveld, die de spil in het web was toen de bezwaarschriften verzameld moesten worden.