In 2009 won Leiden de Stadsvogelprijs van de vogelbescherming, mede door de aanleg van natuurvriendelijke oevers in de stad. Sindsdien horen we weinig meer over de inzet van Leiden voor haar vogels. Uit de tellingen van SOVON en de Vogelbescherming blijkt dat veel stadsvogelsoorten nog altijd achteruit gaan. Zo daalt het aantal spreeuwen dramatisch en is er nog geen sprake van herstel van het aantal mussen in stedelijk gebied. Sommige vogelsoorten zijn afhankelijk van de stedelijke omgeving. GroenLinks pleit er daarom voor dat de gemeente Leiden zich opnieuw hard in gaat zetten om het aantal vogels in Leiden te vergroten. Want niet alleen genieten veel mensen van vogels, vogels helpen ook een handje bij het verder leefbaar maken van de stad. Vogels eten bijvoorbeeld muggen en andere insecten op en daarnaast verjagen sommige vogels duiven en meeuwen, die door sommige mensen als overlastgevers worden gezien.

Een mogelijkheid om de afname van vogels in de stad tegen te gaan is door vogelvriendelijk te bouwen en renoveren. Zo kunnen er speciale dakpannen worden gebruikt waarin mussen of gierzwaluwen kunnen broeden en kunnen er neststenen in huizen gemetseld worden. GroenLinks zou daarom graag zien dat Leiden vogelvriendelijk bouwen en renoveren stimuleert. Daarnaast hebben vogels liever heggen dan hekken. Daarom pleit GroenLinks voor minder hekken en meer heggen en struiken in de stad, een actie die goed past binnen operatie Steenbreek. GroenLinks stelt daarnaast voor om bij het regulier onderhoud aan bruggen nestkasten onder die bruggen te plaatsen.

GroenLinks stelt, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde, het college de volgende schriftelijke vragen:

  • Is het college het met GroenLinks eens dat vogels in de stad de stad verrijken?
  • Heeft het college gegevens over welke soorten vogels in de stad Leiden voorkomen en hoeveel er van iedere soort voorkomen?
  • Is het college bereid om bij renovatie of nieuwbouw in de stad vogelvriendelijk bouwen te stimuleren, bijvoorbeeld door speciale dakpannen te promoten? Kan het college huiseigenaren met verbouwplannen hierover informeren?
  • Is het college bereid om bij de vervanging van hekken te kijken of deze hekken vervangen kunnen worden door heggen en struiken die goed zijn voor vogels? Is het college bereid om op bestaande groenstroken extra heggen en struiken te plaatsen?
  • Is het college bereid om stukjes braakliggend terrein waarop vogels kunnen broeden en leven te behouden en/of aan te leggen?
  • Is het college bereid om bij het regulier onderhoud aan bruggen nestkasten voor gele kwikstaarten en huiszwaluwen te plaatsen?