Leiden wordt een culturele uitgaansgelegenheid rijker. Dat maakte wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) zojuist bekend. In een leegstaande loods op bedrijventerrein De Waard, waar tot voor kort een dansschool zat, opent binnenkort de Wibar. GroenLinks Leiden juicht het besluit toe: onder het motto "Let's Dance" pleit de partij al jaren voor meer uitgaansgelegenheden in Leiden.

De Wibar is een initiatief van de mensen achter Doorgedraaid, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de organisatie en aankleding van festivals en evenementen. Het moet een plek worden met een diverse programmering, waar zowel ruimte is voor kleinschalige culturele activiteiten, als ontmoeting overdag en ’s avonds en grotere feesten. Volgens wethouder Yvonne van Delft zijn ook omwonenden intensief betrokken in het voorbereidingstraject en is er brede steun voor het plan in de aangrenzende buurten.

De voordelen van de nieuwe uitgaansgelegenheid zijn wat GroenLinks betreft dan ook groot. Als er ’s avonds iets te doen is voor jongeren, houdt dat ze letterlijk van de straat en een spannende nieuwe culturele hotspot kan een flinke impuls geven aan de creatieve energie in de stad. “In Leiden stikt het van de jongeren die kunst of muziek willen maken of beleven, maar nu vaak geen plek hebben om daar laagdrempelig mee aan de slag te gaan”, aldus Alex Friso en Ashley North van GroenLinks. “Daarom dreigt de stad ook veel creatief talent te verliezen en dat is zonde voor een stad die innovatief en cultureel wil zijn.”

Dezelfde voordelen benoemde GroenLinks al in de motie “Let’s Dance”, die drie jaar geleden werd aangenomen bij de bespreking van de zogeheten Horecavisie. In die visie werd voorgesteld dat horeca gericht op dansen, niet zou mogen toenemen in Leiden. Dit terwijl GroenLinks veel signalen van jongeren kreeg dat er juist behoefte was aan nieuwe en vernieuwende uitgaansconcepten waar ook een dansje gewaagd kan worden. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad, soms nog wat lacherig, in met de motie van Friso en North, die toename van dit soort uitgaansgelegenheden mogelijk moest maken. Ook in de jaren daarna lieten veel Leidenaren blijken flinke behoefte te hebben aan een spannender, diverser en creatiever Leids nachtleven.

GroenLinks pleitte bij het indienen van de motie “Let’s Dance” ook al voor het kijken naar andere locaties dan traditionele uitgaansgebieden en voor het mogelijk maken van tijdelijk gebruik van leegstaande panden. De fractie is dan ook erg enthousiast over het besluit van het college om voor twee jaar een omgevingsvergunning aan de Wibar te verlenen, met een optie voor verlenging. De locatie heeft een industriële feel en ligt ver genoeg van omwonenden om geen directe overlast op te leveren, maar dichtbij genoeg om meerwaarde voor de buurten te hebben. Verschillende raadsleden staan dan ook te trappelen om het besluit te vieren met een dansje.