Buitensport

GroenLinks voegt belangrijke punten toe aan plan accommodaties buitensport

Vorige week donderdag besprak de gemeenteraad het ontwikkelplan voor buitensportaccommodaties in Leiden. Een mooi plan, dat streeft naar eigentijdse en open sportparken waar mensen uit de wijk en sportverenigingen intensief gebruik van kunnen maken. Toch had GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft nog een aantal belangrijke onderwerpen die in het plan ontbraken: het opruimen van kunstgrasvelden met rubbergranulaat, het behouden van sportruimte, en duurzaamheid als uitgangspunt bij het inrichten van de sportparken. Deze onderwerpen zijn nu met succes in het ontwikkelplan opgenomen!

GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat de gemeente bij het uitwerken van de plannen voor buitensportaccommodaties alle mogelijkheden gaat benutten om kunstgrasvelden met rubbergranulaat versneld op te ruimen. Dit jaar kwamen deze kunstgrasvelden al uitgebreid in het nieuws. Rubbergranulaat bestaat uit zwarte korrels, gemaakt van vermalen autobanden. Deze korrels bevatten allerlei schadelijke stoffen voor mensen, dieren en het milieu.

In heel Europa is discussie ontstaan over de mogelijke gezondheidsrisico’s die sporten op kunstgras met rubbergranulaat met zich meebrengt. Ook zijn er zorgen dat het aanleggen en verwijderen van deze kunstgrasvelden grote milieurisico’s met zich meebrengt. Leiden heeft twaalf kunstgrasvelden met rubbergranulaat, en de gemeente heeft eerder dit jaar al toegezegd dat ze geen nieuwe kunstgrasvelden met rubbergranulaat zal aanleggen. Nu komt daar dankzij GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft ook nog bij dat de gemeente alle mogelijkheden zal benutten om deze grasvelden versneld op te ruimen. 

Verder heeft Yvonne ervoor gezorgd dat de ruimte die sportaccommodaties nu innemen, behouden moet blijven. Als er ergens een sportplek vervalt, dan moet de gemeente die plek op een andere plaats in de stad compenseren. Zo gaat de gemeente binnenkort de Vijf Meihal verplaatsen naar een bestaand sportveld. De ruimte voor sport binnen de stad wordt daardoor kleiner. Dit mag bij toekomstige plannen niet meer gebeuren. De gemeente mag wel plekken voor georganiseerde sport compenseren met groen.

Daarnaast wordt duurzaamheid een van de uitgangspunten bij het inrichten van de sportparken. Mooie resultaten dus!