Zwemmen

GroenLinks zorgt voor duurzame investeringen in sportaccommodaties

GroenLinks vindt het belangrijk dat elke Leidenaar onder de best mogelijke omstandigheden kan zwemmen, schaatsen en zaalsporten. We zijn daarom erg blij dat de gemeente veel geld gaat investeren in moderne sportaccommodaties voor deze sporten. En dankzij ons gaat er nu ook voldoende aandacht uit naar groen en duurzaamheid in de plannen!

GroenLinks vindt het belangrijk dat elke Leidenaar onder de best mogelijke omstandigheden kan zwemmen, schaatsen en zaalsporten. We zijn daarom erg blij dat de gemeente voor het eerst in 40 jaar tijd veel geld gaat investeren in grote moderne sportaccommodaties voor deze sporten. In de plannen was wel nog ruimte voor verbetering: onvoldoende aandacht ging uit naar groen en duurzaamheid. Daar heeft GroenLinks nu alsnog voor gezorgd!

Gemeente Leiden heeft deze week de plannen afgerond voor een investering van 50 miljoen euro in de bouw van een nieuwe sporthal, een binnenzwembad in combinatie met het huidige buitenzwembad de Vliet, en een IJshal de Vliet. GroenLinks is erg blij met deze fantastische investering. Echter was vooral bij de plannen voor het combizwembad de Vliet nog te weinig aandacht voor duurzaamheid en groen. Daarom heeft GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft deze zaken toegevoegd aan de plannen. Die toevoegingen heeft de gemeenteraad vervolgens unaniem aangenomen.

In de eerste plaats was er weinig aandacht voor de bestaande groene ligweide bij buitenbad de Vliet in de bouwplannen van het combizwembad. GroenLinks vindt het erg belangrijk dat deze bewaard blijft, omdat dat het zwemmen in het buitenbad juist zo bijzonder maakt! Daarom hebben we ervoor gezorgd dat die groene beleving bewaard blijft. De bomen moeten blijven staan. Ook mag het gebouw van het nieuwe binnenzwembad het buitenzwembad niet in de schaduw leggen. En wanneer de bouw van de ijshal begint, moet er goed rekening worden gehouden met het behouden of compenseren van bestaand groen.

In de tweede plaats was er nog te weinig oog voor duurzaamheid in de plannen. GroenLinks wil dat de gemeente een klimaatneutraal combizwembad neerzet. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat door het warmteverlies van het buitenzwembad onmogelijk. GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft heeft daarom samen met de klankbordgroep van het bouwproject een eigen onderzoek gedaan, en wat blijkt: als er hoogrendement zonnecollectoren en een warmtepomp geïnstalleerd worden, kan het buitenzwembad verwarmd worden zonder gebruik van aardgas.

Daarom heeft Yvonne de gemeente verzocht om te onderzoeken of het volledig gebruik van deze installaties inderdaad haalbaar is en zo ja, om dan zo snel mogelijk op dit systeem over te gaan. Daarnaast heeft ze ook laten vastleggen dat de gemeente lef en ambitie moet tonen om het combizwembad klimaatneutraal te maken, gezien de gemeentelijke ambitie om van Leiden voor 2050 een aardgasvrije stad te maken - ook als dit extra investeringen vraagt.

Mooie toevoegingen aan al mooie plannen!