Verkeerssituatie

GroenLinks zorgt voor maatregelen tegen gevaarlijke fietserssituatie LUMC-zijde Leiden Centraal

Een stad waar fietsers en voetgangers centraal staan: dat vindt GroenLinks belangrijk. Fietsen staat al hoog op de gemeentelijke agenda, maar we willen Leiden graag nóg fietsvriendelijker maken. Daarom vroegen we in februari de gemeente om een oplossing voor de gevaarlijke verkeerssituatie aan de LUMC-zijde van Leiden Centraal, waar auto’s nog steeds de baas zijn. Naar aanleiding van dit verzoek gaat de gemeente nu maatregelen nemen!

Aan de LUMC-zijde van het Centraal Station heeft de gemeente Park&Ride-parkeerplaatsen aangelegd, zodat automobilisten reizigers kunnen afzetten en ophalen. De parkeerplaatsen blijven echter regelmatig leeg: automobilisten maken vaker gebruik van de middenberm in de straat, in het bijzonder een stuk middenberm die een oversteekplaats voor fietsers is. Fietsers gebruiken deze oversteekplaats om vanaf de LUMC-zijde de ondergrondse fietsenstalling onder Leiden Centraal Station te bereiken.

Parkeren op de middenberm mag eigenlijk niet, maar officiële handhaving blijkt lastig. De oversteekplaats voor fietsers blijft daardoor vaak niet vrij. Een gevaarlijke situatie! Daarom heeft GroenLinks-raadslid Emma van Bree het probleem in februari bij de gemeente aangekaart. Met succes: de gemeente gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat auto’s op de oversteekplaats parkeren.

Op korte termijn gaat de gemeente de markeringen die het fietspad en het naastgelegen zebrapad aangeven ook op de middenberm doortrekken. Verder gaat ze aan beide zijden van het fiets -en zebrapad plantenbakken plaatsen, zodat fietsers en voetgangers beter beschermd zijn tegen de auto’s die parkeren op de Kiss&Ride-strook op de middenberm. Een mooi resultaat voor Leidse fietsers en voetgangers!