Herenstraat

Herenstraat krijgt een grondige opknapbeurt

Goed nieuws voor ondernemers in de Herenstraat! Mede dankzij de Leidse fracties van GroenLinks, D66, VVD en PvdA wordt er komende weken besloten om de straat een grondige opknapbeurt te geven. Dat betekent dat er onder meer Leidse Lantaarns worden geplaatst, snelheidsdrempels worden aangelegd en meer ruimte komt om fietsen te parkeren.

Drie jaar geleden stelde Leiden met andere gemeenten in de regio een ‘retailvisie’ op, waarin werd vastgelegd welke Leidse winkelgebieden wel of niet toekomstbestendig waren. Daarbij dreigde de levendige Herenstraat als niet-toekomstbestendig aangemerkt te worden. Dat zagen wij bij GroenLinks niet zitten. Daarom stelden wij samen met D66 en VVD voor om de straat samen met de Doezastraat als één geheel te beschouwen, zoals veel bezoekers het ook al zagen. 

De gehele gemeenteraad stemde in met dit voorstel, waardoor de Herenstraat voortaan dezelfde rechten en voorzieningen heeft als de rest van het centrum. Dit heeft tot gevolg dat de verbinding met de Doezastraat duidelijker moet gaan worden en dat de Herenstraat nu de grondige opknapbeurt gaat krijgen die het verdient. Zo worden de huidige lantaarnpalen vervangen door de kenmerkende Leidse Lantaarns, komt er meer ruimte voor het parkeren van fietsen, worden laad- en losplaatsen voortaan dubbel gebruikt, verdwijnen onnodige markeringen en worden prullenbakken vervangen en herschikt. Als klap op de vuurpijl gaat de gemeente twee snelheidsdrempels in de straat plaatsen om te voorkomen dat er onnodig hard wordt gereden.

Wij zijn benieuwd!