Nog even en de werkzaamheden in De Kooi gaan van start. Al jarenlang heeft deze wijk, mede door de klimaatverandering, last van waterproblemen. Omdat De Kooi laag ligt en omdat er weinig sprake is van klimaatadaptatie in de wijk, is het meerdere keren voorgekomen dat de wijk tijdens fikse regenbuien onder water kwam te staan. Een nieuwe riolering is een van de manieren waarop dit tegengegaan wordt. Helaas is de gemeente van plan om ten behoeve van die werkzaamheden zeker 95 bomen te kappen, en weinig bomen te herplanten. GroenLinks Leiden wil dat de verdere kaalslag in Leiden een halt wordt toegeroepen en dat De Kooi groen blijft en klimaatbestendig wordt.

De kap van de bomen in De Kooi lijkt een nieuw hoofdstuk te worden in het verder verstenen van Leiden. De afgelopen jaren zijn in de stad honderden bomen geveld, mede voor projecten zoals de aanleg van de Lammermarktgarage, een nieuwe ontsluiting uit het Bio Science Park en werkzaamheden in het Noorderkwartier en op de Langegracht en Hooigracht. De kap in De Kooi is echter extra wrang, omdat wetenschappelijk is bewezen dat meer groen juist leidt tot het klimaatbestendig maken van een wijk waardoor wateroverlast beter het hoofd geboden kan worden. De waterproblemen in De Kooi wil men aanpakken met minder groen, terwijl meer groen juist leidt tot een betere opvang van hemelwater en een betere leefbaarheid.

De Medusastraat is een schrijnend voorbeeld. Deze straat kent nu eenrichtingsverkeer en heeft aan beide kanten bomen staan. In de nieuwe plannen worden de bomen gekapt en vindt geen herplanting plaats. De bomen moeten wijken voor extra parkeerplekken en om tweerichtingsverkeer in de straat mogelijk te maken. Wat GroenLinks betreft volgt de gemeente haar eigen Handboek kwaliteit openbare ruimte en dienen dus de bestaande bomen als uitgangspunt en inspiratiebron. Indien kap vanwege de rioolwerkzaamheden echt onvermijdelijk is moeten er minimaal evenveel bomen in de Medusastraat worden herplant.

GroenLinks heeft daarom de volgende vragen gesteld:

  • Is het college bekend met het artikel “Leidse Bep wil bomen houden”?
  • Is het college bekend met de voorgenomen kap van 95 bomen in De Kooi?
  • Is het college bereid om om de perkjes in de Atjehstraat heen te werken zodat dit groen behouden blijft?
  • Is het college bekend met het feit dat verschillende boomsoorten verschillende kenmerken hebben: de ene boom doet het beter als deze in een (smallere) straat staat dan de andere boom. Als dit bij de gemeente bekend is, welke boomsoorten zouden dan in bijvoorbeeld de Medusastraat tot hun recht kunnen komen?
  • Is het college bereid om de plannen voor de Medusastraat te wijzigen zodat de bestaande bomen behouden kunnen worden danwel dat als kap echt essentieel is er minimaal evenveel bomen in de straat te herplanten? Waarom wel/niet?
  • Is het college bereid om dit ook te doen voor de bomen in de andere straten, met name de Driftstraat (geplande kap van 23 bomen), de Decimastraat en de Borneostraat (beide geplande kap van 7 bomen)? Waarom wel/niet?
  • Is het college bekend met de wetenschappelijke bewijzen dat meer groen leidt tot een betere klimaatadaptatie waardoor problemen door wateroverlast maar ook door langere periodes van hitte en droogte beter opgevangen kunnen worden? Waarom houdt het college hier geen rekening mee?
  • Hoe kan het college de plannen voor in De Kooi verenigen met de eigen gemeentelijke campagne “Vergroen de stad”?
  • Hoe kan het college de plannen voor De Kooi verenigen met de onlangs aangenomen motie M150014/1 waarin het college wordt verzocht om “bij volgende projecten [...] conform het handboek in eerste instantie bestaande bomen als uitgangspunt en inspriatiebron te nemen voor het ruimtelijk ontwerp, en pas in uiterste geval over te gaan tot kap en herplant”?