Het kon bijna geen toeval zijn. Op de dag dat we Kamerlid Paul Smeulders te gast hadden voor een inspirerend gesprek over wat we landelijk én lokaal kunnen doen om wonen weer eerlijk en betaalbaar te maken, nam het college een besluit over het Leidse huurteam. Dit moet in elk geval op lokaal niveau een bijdrage leveren aan rechtvaardigheid op de huurmarkt.

Huurbescherming landelijk geregeld 

De rechten die je hebt als huurder worden landelijk bepaald. Die kunnen altijd beter: niet voor niets kondigde Paul met name voor de vrije sector mooie ambities aan voor betere bescherming tegen huurstijgingen. Maar lokaal kunnen we veel meer doen om te zorgen dat huurders hun recht ook daadwerkelijk weten te halen.

Tekst gaat door onder de video.

Raadslid Alex Friso legt uit waarom Leids huurteam hard nodig is Afspelen op YouTube

Lokaal helpen recht te halen

Dat vinden en zeggen we al een tijdje en intussen is de hele lokale politiek wel doordrongen van de noodzaak van een huurteam: een laagdrempelig loket dat helpt bij vragen of klachten en werk uit handen kan nemen bij ingewikkelde procedures. Bij de vorige gemeentebegroting wisten we hier gedegen financiering voor te regelen en nu heeft het college de opdracht van de Raad uitgewerkt.

Voor de zomer gaat een combinatie van vrijwilligers en professionele krachten van start, om zo samen met alle Leidse huurders misstanden op de woningmarkt aan te pakken!