In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gaan we in gesprek met kandidaten die op de lijst staan. We sluiten de reeks af met Niels Goedegebure, kandidaat 20 op de lijst.

Stel jezelf even voor!

Ik ben Niels Goedegebure, 18 jaar en sta op plek 20 voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. Ik ben een geboren Leidenaar en houd ontzettend veel van de stad. Ik studeer Technische Bestuurskunde, een studie met zowel een maatschappelijke als technologische en wiskundige kant. In mijn vrije tijd houd ik me ik naast politiek veel bezig met muziek, lees ik en ben ik graag in de natuur.

Hoe ben jij bij GroenLinks Leiden terecht gekomen?

Al van jongs af aan was ik geïnteresseerd in milieu, natuur en klimaatverandering. Ook linkse politiek had mijn interesse en was vanzelfsprekendheid. GroenLinks was daarmee altijd wel de partij waar mijn voorkeur lag, maar bij GroenLinks ben ik echt terecht gekomen door de campagne voor de scholierenverkiezingen twee jaar geleden. Ik leerde een aantal mensen kennen en voelde me al snel thuis. Toen ben ik eerst lid geworden van DWARS, de jongerenafdeling, en daarna van GroenLinks zelf. De afdeling Leiden leerde ik bij de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen wat beter kennen, en nu zet ik mij actief in bij de campagne. Ik vind Leiden een erg leuke, enthousiaste en actieve afdeling waar het ook gewoon erg gezellig is met elkaar!

Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor de Provinciale Verkiezingen?

Het leek me een goede kans om het proces van binnenuit mee te maken en me vanaf het begin in te kunnen zetten voor de campagne. Ik heb geen moment spijt gehad en nu al ontzettend veel geleerd en gedaan!

Hoe reageren de mensen in je omgeving dat je op zo’n jonge leeftijd al als kandidaat op de lijst staat?

Eigenlijk heb ik nauwelijks reacties gehad over mijn leeftijd haha, ik heb dat niet echt als zo’n ding ervaren. Wel krijg ik van mensen om me heen veel vragen over de verkiezingen, GroenLinks, en alle standpunten. Maar dat vind ik alleen maar leuk, ik hou wel van een beetje discussie.

Er zijn mensen die het nut van stemmen bij de provinciale verkiezingen niet inzien. Wat zou je tegen die mensen willen zeggen die nog erg aan het twijfelen zijn of ze überhaupt naar de stembus moeten op 20 maart?

Alles om je heen wat verder gaat dan de gemeente, maar te klein is voor landelijke politiek is een taak voor de provincie. Natuurparken, energie, openbaar vervoer, warmtenetwerken, noem maar op. Voor landelijke- en gemeentepolitiek is het daarom cruciaal dat ook de provincie meewerkt aan het door hen voorgestelde beleid, en daarom is het zo belangrijk dat je óók stemt bij de provinciale verkiezingen.

Waar sta jij voor? / Wat vind je belangrijk om extra aandacht aan te schenken?

De grootste uitdaging van mijn generatie wordt zonder twijfel klimaatverandering. In deze verkiezingen kan een grote stap worden gemaakt om Zuid-Holland duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Zuid-Holland is nu de meest vervuilde provincie van Nederland, en dat moet anders. Ook moet ik, net als vele andere studenten, straks een eerste “echte” woning zoeken. De provincie is nu nog te soepel als het gaat om het niet voldoende bouwen van betaalbare woningen door gemeentes. Dat moet anders. En ten slotte is een grote investering in het openbaar vervoer nodig. Niet alleen omdat OV een duurzame manier van transport is, maar ook omdat betaalbaar vervoer essentieel is voor gelijke kansen en sociale mobiliteit.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Voor GroenLinks wil ik me actief in blijven zetten, en op welke manier dat is maakt mij niet zoveel uit. Verder haal ik veel plezier uit mijn studie, en om van daaruit iets in de wetenschap of de duurzame energiesector te doen lijkt me erg leuk. Maar daar hoef ik nu gelukkig nog niet al te veel over na te denken, eerst maar alle vakken halen!

Zijn er dingen die je nog kwijt wilt?

Door klimaatverandering en andere groeiende dreigingen is het soms makkelijk om pessimistisch te worden over de toekomst, daar worstel ik zelf ook mee. Maar van somber zijn wordt het probleem niet minder; we moeten positief blijven en hoop halen uit de dingen die we bereiken. Van de klimaatwet tot betrokken leden tot goede gesprekken met bewoners. Dat geeft mij energie om me in te zetten, door te gaan en vooruit te blijven kijken.

Door: Hafsa Ismail