Wat een geweldig nieuws! GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn is voorgedragen als kandidaat voor de eretitel Leids Raadslid van het Jaar 2015. Op 22 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.
 

Jos heeft zijn eervolle nominatie vooral te danken aan zijn succesvolle en niet aflatende inspanningen om Leiden te vergroenen. Zo bereikte hij vorig jaar belangrijke resultaten in de strijd tegen de massale bomenkap in Leiden. Op zijn initiatief kreeg GroenLinks het bijvoorbeeld samen met de bewoners van De Kooi voor elkaar dat de kap van ruim 100 bomen in deze wijk alsnog niet doorging. Daarnaast wist hij er onder andere voor te zorgen dat het aantal containers voor plastic afval in Leiden wordt uitgebreid, het aantal vuurwerkvrije zones is toegenomen, er energieafspraken komen met winkeliers en er extra maatregelen worden genomen tegen vervuilende scooters en brommers.

De volledige motivatie van de jury voor het Raadslid van het Jaar luidt als volgt:

Jos Olsthoorn van oppositiepartij GroenLinks neemt het al geruime tijd met veel vuur op tegen de in zijn ogen massale en vaak onnodige bomenkap in de stad. Hij heeft dat onderwerp echt politiek op de kaart gezet. Hij moest hiervoor regelmatig flink aan de bel trekken. Met schriftelijke vragen aan de wethouder, het stellen van vragen in raads- en commissievergaderingen en keer op keer in de pers. Met succes. Onlangs heeft het college ‘quick scan’ uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan zijn verbeterpunten voor de processen rondom vergunningverlening, kap en beheer van bomen naar voren gekomen. Concreet resultaat: het behoud van alle bomen in de Kooi waarvan het college eerder oordeelde dat ze gekapt moesten worden. Ook mensen bij wie bomenkap dreigt weten hem vanuit de hele stad te vinden.

Naast Jos zijn ook de raadsleden Dorien Verbree en Margreet van Wijk-Meijer (beiden VVD) genomineerd. Wij feliciteren hen ook van harte met hun voordracht.

Op 22 januari maakt de jury de winnaar bekend. GroenLinks wenst Jos alle succes!