Tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 Leiden ontving GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn de ‘Leidse Effie’ voor zijn succesvolle inzet voor het behoud van bomen in Leiden. Hij krijgt de Effie als aanmoedigingsprijs. VVD-raadslid Margreet van Wijk–Meijer werd bij dezelfde gelegenheid verkozen tot Leids Raadslid van het Jaar 2015.

Jos zette als raadslid de bomenkap in Leiden op de agenda. In veel gevallen blijken er (ook door de gemeente zelf) bomen gekapt te worden terwijl daar geen vergunning voor is aangevraagd. Dankzij een actie van GroenLinks, op initiatief van Jos, werden afgelopen jaar bomen in De Kooi behouden waarvan het college eerder had besloten dat ze gekapt moesten worden. Ook worden de procedures rond vergunningverlening, kap en beheer van bomen verbeterd. Het uiteindelijke doel: minder kap, meer compensatie als er wel gekapt wordt en uiteindelijk: een groener en leefbaarder Leiden.

De jury bestond dit jaar uit de raadverslaggevers Chris de Waard (Sleutelstad), Hans Schuurman (Leids Nieuwsblad) en Loman Leefmans (Leidsch Dagblad). Ook Gerard van Hees (oud-fractievoorzitter GroenLinks Leiden) en fotojournalist Emile van Aelst hebben zitting in de jury.