Leiden krijgt regenboogzebrapad

Goed nieuws! Leiden zal in navolging van steden als Tilburg, Utrecht en Maastricht een regenboogzebrapad krijgen. Alhoewel de locatie nog onbekend is, zal het symbool voor de omarming van seksuele diversiteit nog vóór 11 oktober, wanneer het Coming Out-dag is, geplaatst zijn in onze stad. Opnieuw een mooi teken van Leidse solidariteit met lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

Het regenboogzebrapad is toegezegd na schriftelijke vragen hierover van de fractie van D66. De vragen hebben op de warme steun van GroenLinks kunnen rekenen; eerder werden in Nederland al regenboogzebrapaden geplaatst op initiatief van bijvoorbeeld onze partijgenoten in Utrecht en Maastricht. Tot onze blijdschap is uit de beantwoording van de D66-vragen gebleken dat ook het Leidse college voorstander is van het duidelijke symbool voor solidariteit met seksuele diversiteit. De wethouder heeft toegezegd dat het nieuw te verven zebrapad nog vóór Coming Out-dag op 11 oktober een feit zal zijn.

GroenLinks is erg blij met het initiatief en de toezegging. Helaas neemt de afgelopen jaren geweld richting de LHBT-gemeenschap weer toe, terwijl het vanwege taboes in sommige kringen nog altijd moeilijk is om uit te komen voor je geaardheid of gender. We beschouwen het dan ook als een mooi symbool dat het regenboogzebrapad gerealiseerd zal zijn voor Coming Out-dag: een heuglijke dag waarop seksuele diversiteit gevierd wordt en de aandacht ligt op het zichtbaar en bespreekbaar maken van gender en geaardheid.