Wietteelt

Leiden meldt zich aan voor legale wietproef!

In oktober kreeg Nederland een nieuw kabinet, dat een groot aantal voorstellen voor de komende vier jaar presenteerde. Eén van de voorstellen is om in zes tot tien gemeenten een proef te doen met legale wietteelt. GroenLinks Leiden is een groot voorstander van zo’n wietproef, dus op donderdag 9 november heeft raadslid Jos Olsthoorn met brede steun van andere partijen de gemeente verzocht zich hiervoor aan te melden.

Het doel van de proef is om te kijken wat de gevolgen zijn van het legaal telen van kwalitatief hoogstaande wiet voor coffeeshops. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om deze legale wietteelt te organiseren. Toeval wil dat de gemeente in 2013 al een uitvoeringsplan voor legale wietteelt in Leiden naar de toenmalige regering heeft gestuurd, waarin ze een precieze werkwijze uiteen zet. De regering was helaas toen niet enthousiast over een proef met legale wietteelt. Nu het kabinet wel zo’n proef wil, kan de gemeente het plan bij de huidige aanmelding opnieuw indienen.

Het kabinet wil de proef in zes tot tien middelgrote tot grote gemeenten in Nederland gaan uitvoeren. Leiden is, mede dankzij het al klaarliggende plan, dus een perfecte kandidaat, al is de concurrentie enorm: “Ik heb begrepen dat er bijna tweehonderd gemeentes zijn die zich hebben gemeld”, zegt Jos Olsthoorn.