In het kort
- GroenLinks Leiden gaat de komende maanden langzaam overstappen van WhatsApp naar Signal.
- We stappen over omdat de praktijken van het bedrijf achter WhatsApp, Meta (voorheen Facebook), niet stroken met de standpunten van GroenLinks, met name op het gebied van privacy.
- Signal is een dienst van een stichting zonder winstoogmerk. Deze stichting heeft ook een goede reputatie als het om privacy gaat.
- Vanaf 31 mei 2022 zullen er namens de afdeling geen berichten meer verstuurd worden in onze WhatsApp groepen. Op 22 juni 2022 worden alle groepen op WhatsApp gesloten.
Twintig jaar geleden bestond het niet eens en nu is het bijna niet meer weg te denken: WhatsApp. Deze app is inmiddels zo goed ingeburgerd in ons dagelijks leven dat we er een nieuw werkwoord voor bedacht hebben. App je even?
De schaduwkant van WhatsApp
Toch heeft WhatsApp ook een schaduwkant. Achter deze app zit het bedrijf Meta (voorheen Facebook). In 2013 kocht Facebook WhatsApp voor een torenhoog bedrag van 19 miljard dollar. Dat geld hebben ze natuurlijk niet voor niets geïnvesteerd. Het doel van zo'n investering is om er uiteindelijk winst op te maken.
Maar hoe doen ze dat als de app gratis is? Simpel: jouw data is heel veel waard. Meta kan niet zien wat je naar je vrienden appt, dat is immers versleuteld, maar ze kunnen wel zien met wie je appt, en hoe vaak. Zo brengen ze als het ware in kaart wie elkaar kent. Deze data is veel waard en gebruikt Meta onder andere hun reclame-algoritmen beter te maken. Kortom: door WhatsApp te gebruiken, zorg je ervoor dat Meta geld verdient. Gezien de lange geschiedenis van privacyschendingen van Meta, vinden we dat we niet langer het bedrijf moeten ondersteunen.
GroenLinks vindt dat het internet open en vrij moet zijn, met privacy als uitgangspunt. Nu er goede, privacyvriendelijke alternatieven zijn voor WhatsApp, vinden wij dat het tijd is om over te stappen.
Waarom we kiezen voor Signal
In tegenstelling tot WhatsApp, wordt Signal beheerd door een stichting zonder winstoogmerk. De app Signal gebruikt bovendien bewezen robuuste beveiliging en alle code die ze gebruiken is open source (dit betekent dat iedereen kan controleren dat er achter de schermen geen rare dingen gebeuren). Het is daarom ook niet verrassend dat Signal populair is bij activisten, klokkenluiders en beveligingsexperts. Je kan hier meer over Signal lezen.
Omdat Signal qua functies tegenwoordig erg dicht in de buurt komt van WhatsApp, is het makkelijker dan ooit om de overstap te maken. We vinden dat we als afdeling niet alleen moeten praten, maar ook moeten handelen naar onze idealen. Daarom zetten we nu deze stap.
Hoe we het gaan aanpakken
We nemen de tijd zodat leden rustig over kunnen stappen. De komende twee maanden gaan we stap voor stap over.
- Vanaf vandaag openen we een nieuwe groep op Signal genaamd GroenLinks Leiden Nieuws, waar iedereen lid van kan worden om laagdrempelig op de hoogte te blijven van nieuws uit de Leidse afdeling. In deze groep worden alleen updates geplaatst en kunnen er geen gesprekken plaatsvinden. Klik hier om je aan te sluiten bij GroenLinks Leiden Nieuws.
- Vanaf 31 mei 2022 zal het bestuur geen berichten meer namens de afdeling plaatsen in de verschillende interne WhatsApp groepen.
- Vanaf 22 juni 2022 sluiten we alle WhatsApp Groepen.
Vragen
Heb je nog vragen over dit hele proces, of loop je tegen technische problemen aan? Neem dan vooral contact met ons op via IT@groenlinksleiden.nl