Tijdens de raadsvergadering van 17 december werd de duurzaamheidsagenda 2016-2020 besproken. Een goed document, wat GroenLinks betreft. Maar het kan nog beter. GroenLinks diende daarom, samen met de Christenunie, D66, PvdD en PvdA, een voorstel in om ervoor te zorgen dat Leiden meer gaat doen tegen vervuilende twee- en viertaktmotoren zoals die in brommers, scooters en boten zitten. Want zo'n tweetakt brommer kan wel 2700 keer vervuilender zijn dan een brommer.
 

De motie roept het college op om meer stappen te zetten tegen vervuilende motoren, zich aan te sluiten bij het verzet tegen deze motoren in andere gemeenten en te streven naar een milieuzone tegen deze scooters en brommers in 2020. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad besloot in te stemmen met het voorstel van GroenLinks waardoor het college hier nu mee aan de slag moet.

Tegelijkertijd werd er in de Tweede Kamer een voorstel aangenomen om milieuzones voor auto’s te verbieden. Gelukkig heeft de Leidse minister Schultz aangegeven die motie naast zich neer te leggen.