Bij de Gemeenteraadsverkiezingen in maart behaalde GroenLinks 10 zetels en daarmee een historische overwinning. Dankzij het vertrouwen van de kiezer werd onze partij de grootste van de stad. Wij zijn de inwoners van Leiden erg dankbaar voor hun grote vertrouwen. De uitslag heeft duidelijk laten zien dat thema’s als klimaat, leefbaarheid, wonen, autoluw en gelijke kansen in een sociale, gezonde stad enorm leven.. Daarom heeft GroenLinks voor het nieuwe akkoord grote prioriteit gegeven aan deze thema’s.
Het resultaat is ernaar. Een coalitieakkoord dat in alles staat voor een groene, duurzame en eerlijke stad en gebouwd is om de vraag wat ervoor nodig is om nu en in de toekomst fijn en gezond in Leiden te kunnen leven. Daarom zetten we het klimaat centraal in alles wat we doen en gaan we door met de massale vergroening van Leiden. We maken de binnenstad verder autoluw en maken geld vrij voor duurzame, groene en veilige wijken. We bouwen extra woningen, nog meer sociaal dan voorheen en reguleren de woningmarkt. We investeren fors in Leidens parel: de cultuursector. En we zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen en gelijke kansen krijgt. ook als je uitgangspositie minder gunstig is. We investeren in het sociaal domein, in onderwijs, in de werkgelegenheid en in de jeugd, onze generaties van de toekomst. We denken vanuit mens, dier en natuur in plaats van systemen. Een gemeente die naast zijn inwoners staat en samen met de stad de grote opgaven aanpakt.
‘Met dit akkoord willen we ervoor zorgen dat iedereen fijn kan leven in Leiden, nu en in de toekomst,’ aldus fractievoorzitter Rembrandt Rowaan. Hij is erg trots op het akkoord en vervolgt: ‘‘We gaan met extra veel energie door met het vergroenen en verduurzamen van de stad, waarmee we de leefbaarheid in Leiden in het nu én voor de lange termijn vergroten. We moeten bestand zijn tegen klimaatverandering en de biodiversiteit de ruimte bieden. Daarnaast verruimen we het sociale beleid en geven we prioriteit aan betaalbaar wonen, voor de mensen die dit het hardst nodig hebben. Ook hebben we in dit akkoord meer aandacht voor cultuur en inclusie dan ooit. Kortom, een heel groen, sociaal en inclusief akkoord om trots op het zijn!’
Klimaat, groen en energie:
- De vergroening van Leiden wordt volop doorgezet met meer bomen, meer wijk natuur, meer biodiversiteit, groene/klimaatadaptieve wijkvernieuwingen, groene daken, en een uitbreiding van het succesvolle project ‘’Samen aan de Slag’’. Het Singelpark wordt versterkt en we starten met een tweede ‘’groene ring’’ om het Singelpark heen, waardoor we de bestaande Leidse parken met elkaar gaan verbinden.
- De energietransitie wordt verder doorgevoerd. In een inclusief en representatief opgezet burgerberaad energietransitie vragen we inwoners om richting te geven en te besluiten over hoe de transitie in onze regio eruit komt te zien. We zetten energiebesparing centraal en slaan zo twee vliegen in één klap: een duurzamere stad en lagere energierekeningen.
- We gaan volop aan de slag met een nieuwe fase in de autoluwe binnenstad en stimuleren zo leefbaarheid, vergroening, verkeersveiligheid en vitaliteit van ons mooie centrum.
- De duurzame stadsdistributie wordt definitief ingevoerd en we blijven onverminderd werken aan een circulaire economie.
Wonen & Bereikbaarheid
- Het percentage sociale huur bij nieuwbouw wordt opgehoogd van 30% naar 35%. Daarnaast bouwen we voldoende woningen voor starters en studenten.
- Sociale huur wordt in de regel alleen nog maar gebouwd door de woningbouwcorporaties, die de huurwoningen niet verkopen op de vrije markt.
- Er komt een opkoopbescherming in Leiden om huisjesmelkers te weren en de verhuurdersvergunning wordt ingevoerd.
- Er wordt extra prioriteit gemaakt van huisvesting van doelgroepen die dit het hardst nodig hebben, zoals daklozen en Leidenaren met ggz-problematiek.
- In ons verkeersbeleid zetten we de fiets, voetganger en het openbaar vervoer centraal. We verlagen waar mogelijk de maximumsnelheid en investeren in goede fietsvoorzieningen en in verkeersveiligheid, zowel in de wijk als op doorgaande wegen.
Sociaal en gezondheid
- Er komen extra investeringen in kansengelijkheid en bestaanszekerheid, bijvoorbeeld door het effectiever overnemen van schulden door de gemeente, met saneringskredieten. Ook krijgen het onderwijskansenbeleid en de schoolgebouwen een impuls.
- De Leidse Sleutelpas wordt ingevoerd, een ‘meedoen-pas’ voor sport en cultuur wordt ingevoerd.
- Er wordt extra snelle en effectieve hulp geboden aan multi-problem-gezinnen. Vanuit één aanspreekpunt worden doorbraken gerealiseerd in hun probleemsituatie, waarmee een opeenstapeling van problemen en ook kosten voorkomen kan worden.
- Het maximuminkomen dat een gezin mag hebben om kinderen mee te laten doen aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur wordt verhoogd van 120% tot 140% van het sociaal minimum.
- We helpen Leidenaren effectief op weg naar werk, zijn actief in het koppelen van studenten aan stages en bieden beschutte werkplekken voor mensen die daar baat bij hebben.
Cultuur en inclusie
- We investeren in cultuur. De cultuursector krijgt meer steun vanuit de gemeente, waarmee het onderhoud van de panden bekostigd wordt en de subsidie verhoogd wordt.
- We maken bindende afspraken met gebiedsontwikkelaars over hun bijdrage aan kunst in de openbare ruimte.
- In 2023 is het herdenkingsjaar van het Leidse slavernijverleden, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Nederland. Daarvoor reserveren we een gepast budget.
- Emancipatie en inclusiviteit krijgen onze aandacht door invulling te geven aan het Regenboogakkoord en dit programma voort te zetten, ook als de rijksmiddelen uitgeput zijn. We zetten het programma Leiden Inclusief voort.
Lees hier het volledige beleidsakkoord.