De Raad van Leiden heeft unaniem ingestemd met het voorstel van Partij voor de Dieren en GroenLinks om de ontwikkeling van het nieuwe appartementencomplex aan de Vijf Meilaan 210 flink te vergroenen. Met hopelijk het eerste verticale bos in Leiden willen zij de wijk aantrekkelijker maken. “Leiden hoopt dankzij dit voorstel binnenkort haar eerste verticale bos te openen. Daarmee wordt het aanzicht van dit nieuw stukje Leiden een stuk aantrekkelijker.”.

GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden het belangrijk meer groen toe te voegen waar kan en schuwt creatieve manieren niet. “Juist in een compacte stad heb je ook groen nodig. Dit perceel en het gebouw dat daar komt te staan kan daarin voorzien. Met het verdichten van onze stad, sparen we groen aan de buitenkant van Leiden, maar dat betekent niet dat we in de stad alleen maar tegen muren aan moeten gaan kijken.”

De twee partijen zijn dan ook erg blij dat de raad unaniem met het voorstel heeft ingestemd en wethouder Fleur Spijker heeft aangegeven haar uiterste best te doen voor een verticaal bos op deze plek.

Leefbare stad
Vergroening is niet alleen mooi om naar te kijken, ook is het belangrijk voor verkoeling in de zomer, schone lucht en droge voeten. De ontwikkelaar wordt daarom nu gevraagd een Vergroeningsplan op te stellen voor de volgende fase.

Harbert van der Kaap: " De ontwikkeling van Stadsnatuur en biodiversiteit wordt hiermee enorm gestimuleerd. Een leefbare stad is een groene stad. Het is zo ongelooflijk belangrijk dat we niet alleen denken aan de hoeveelheid woningen maar ook aan de leefbaarheid.

“Leiden telt nu 48.000 bomen. Dat is nog geen halve boom per persoon. Dat moeten er meer worden, wil je de stad leefbaar houden,” vervolgt van Gaal. “Dat lukt alleen als je continue bij ieder plan zoekt naar ruimte om groen toe te voegen.”

Daarom opperde Partij voor de Dieren en GroenLinks al eerder de verticale stadstuin voor het Werninkterrein : "tegen de geluidshinder, voor vergroening in de stad. En het ziet er ook nog eens prachtig uit. “Wij dagen ontwikkelaars uit om met creatieve oplossingen te komen. Deze keer hebben we afgedwongen een verticaal bos als uitgangspunt te nemen. En prachtig om in je bouw-portfolio te hebben. Voor ons geldt: wie hier wil bouwen draagt bij aan een groene, eerlijke en gezonde stad.”