Een echte vrouw verzorgt haar uiterlijk tot in de puntjes. Mannen met emoties? Watjes! Samen onder een fleecedekentje een film kijken? Twee vrouwen mogen het, voor twee mannen is het uit den boze. En ga zo maar door. Wie kent stereotypen en stigma's als deze niet? Allemaal zijn of worden we wel eens lastig gevallen met vooroordelen op basis van ons geslacht. Sterker nog: ongetwijfeld maken we allemaal, bewust of onbewust, er ons zelf soms ook schuldig aan.

De Leidse afdeling van WE CAN Young en GGD Hollands Midden zijn samen een campagne gestart om met jongeren het gesprek aan te gaan over dit soort vooroordelen en inlichtingen te geven over de zinloosheid en schadelijkheid van deze stigma's. Gisteren was ik bij hen te gast.

Op een zolderkamer van ExposeYour, het jongereninformatiepunt van Leiden,  kreeg ik samen met de jongeren van WE CAN Young een training over rolpatronen en genderongelijkheid, aangeboden door de GGD. Dankzij deze scholing worden de changemakers van de campagne geleerd wat vooroordelen zijn en wat ze kunnen veroorzaken. Daarnaast lichtte de GGD onder andere het verschil tussen sekse en gender toe: waar sekse de aangeboren, biologische verschillen tussen mannen en vrouwen beslaat, zijn genderverschillen juist culturele constructies; door de mens ontwikkeld onderscheid tussen geslachten die zich in de loop der tijd hebben gevestigd in onze maatschappij. Middels bijvoorbeeld prikkelende vragen, een quiz en gesprekken over eigen ervaringen met vooroordelen, leerden we gaandeweg meer en meer over de schade die vooroordelen op basis van geslacht kan veroorzaken. De bijeenkomst was een mooie flashback aan de campagne 'Seks is leuk! Zullen we erover praten?' die ik vorig jaar als landelijk voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren leidde.

Alhoewel de trainingsmiddag op zichzelf al zeer nuttig was, was het pas de opmaat voor nog iets veel leukers: het aankomende King for a Day-debat van 14 november. Tijdens dit terugkerende initiatief gaan middelbare scholieren uit Leiden in discussie met elkaar over maatschappelijk relevante onderwerpen. Ging het de vorige keer over de Gemeenteraadsverkiezingen, dit keer staan dus genderongelijkheid en rolpatronen centraal. De jongeren van WE CAN Young zullen samen met GGD Hollands Midden dit debat gaan organiseren en zijn bijvoorbeeld met de trainingsdag al volop in voorbereiding om van het evenement een groot succes te maken.

Dat het ook een succes gaat worden, daar heb ik het volste vertrouwen in. Het enthousiasme, de openheid en bereidheid straalden gisteren namelijk van de jongeren van WE CAN Young af. Met nog een aantal weken te gaan, kan het niet anders dan dat ze van het King for a Day-debat een leerzaam en leuk spektakel zullen maken. Namens de fractie van GroenLinks ben ik in ieder geval weer van de partij om het debat met de Leidse jongeren aan te gaan. En, natuurlijk, om een vuist te maken tegen vooroordelen en discriminatie op basis van sekse, geslacht en geaardheid.