De rijksoverheid heeft daarom besloten om de laagste inkomens te compenseren (tot 120% van het sociaal minimum). Jongeren tot 21 jaar en studenten worden daar niet in meegenomen. De gemeente Leiden biedt in sommige gevallen wel compensatie in de vorm van bijzondere bijstand, maar het is nog onduidelijk hoe veel studenten en jongeren daarmee bereikt worden. 

GroenLinks en SVL willen daarom met steun van D66, PvdA, Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad, CDA en SP erachter komen in hoeverre de Leidse studenten en jongeren in de problemen komen door de stijgende energieprijzen. Daarom beginnen de partijen het Meldpunt energiearmoede studenten en jongeren in Leiden.

Voor onze partijen is de bestrijding van energiearmoede een belangrijke prioriteit voor de komende jaren, zeker in het licht van de huidige prijsstijgingen door onder meer de oorlog in Oekraïne.

Mede daarom is na oproep van de gemeenteraad vorige maand een plan van aanpak voor de bestrijding van energiearmoede opgesteld. Dit plan moet leiden tot de isolatie van woningen zodat de energiekosten dalen. Het kost echter wat tijd voordat het plan breed uitgevoerd is.

Meldpunt energiearmoede

Voor onverwachte hoge kosten tot die tijd zal dit plan dus nog weinig kunnen betekenen. GroenLinks en SVL vinden het belangrijk om te weten of het gebrek aan compensatie voor Leidse studenten en jongeren tot grote problemen leidt. Daarom richten we het meldpunt energiearmoede voor studenten en jongeren in Leiden op.

De informatie die uit dit meldpunt komt, kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om samen met andere steden een signaal af te geven aan het rijk. Daarnaast kunnen we informatie over bepaalde (nog) onbekende problemen gebruiken om te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Problemen met hoge rekening? Meld het!

Heb jij problemen door een hoge energierekening? Laat het dan weten via het Meldpunt en deel vooral het meldpunt met Leidse studenten en jongeren.

Vergeet daarnaast niet om te kijken of je recht hebt op ondersteuning in de vorm van bijzondere bijstand via de gemeente Leiden. Kijk daarvoor op https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/uitkeringen-en-inkomen/bijstandsuitkering/bijzondere-bijstand/.

Foto: freepik.com