De Leidse afdeling van Amnesty International organiseerde op 10 december in Leiden voor raadsleden en andere geïnteresseerde organisaties een voorlichtingsbijeenkomst met diverse sprekers over mensenrechten op lokaal niveau in het sociaal domein. 'Bij mensenrechten denken we al snel aan marteling en verdwijningen in dictaturen ver weg. Maar mensenrechten gelden overal en voor iedereen. Ook hier in Nederland. 

Met name op lokaal niveau - daar waar mensen leven, werken en naar school gaan - moeten mensenrechten worden nageleefd en gerealiseerd. Lokale sociale problemen zoals armoede, participatie van mensen met een beperking, huiselijk geweld, discriminatie of jeugdwerkloosheid raken aan rechten en plichten uit mensenrechtenverdragen zoals het recht op een bestaansminimum, het recht op deelname aan het maatschappelijk leven, op bescherming van de lichamelijke integriteit, het discriminatieverbod of het recht op arbeid.

Met de decentralisatie van essentiële voorzieningen naar lokale overheden worden mensenrechten steeds relevanter voor gemeenten. Steeds meer steden binnen en buiten Nederland nemen de mensenrechten als kader voor hun beleid. Deze ‘mensenrechtensteden’ gebruiken de standaarden uit internationale mensenrechtenverdragen bij het aanpakken van stedelijke problemen.'

De gemeente Middelburg neemt de rechten van de mens als uitgangspunt voor de vormgeving en verdere uitwerking  van WMO ambities. Het uitgangspunt is dat iedereen naar eigen vermogen volwaardig deel neemt aan de samenleving, in lijn met de verschillende internationale verdragen en internationale uitgangspunten gericht op gelijke behandeling en gelijke kansen voor alle burgers. Daarmee omarmt deze gemeente een moreel en juridisch kader dat kan helpen om een inclusieve samenleving te realiseren.

In Leiden wordt het beleid van het sociaal domein niet expliciet gemaakt vanuit de invalshoek van de mensenrechten, maar dat wil niet zeggen dat deze niet worden gerespecteerd. Gelijke behandeling en gelijke kansen voor burgers zijn ook de onderleggers voor Leids beleid, maar wellicht kan het bekijken van het beleid door de bril van de mensenrechten nog nieuwe inzichten opleveren. Voor meer info zie www.mensenrechtenlokaal.nl.